Vanachter de ramen van het Lighthouse Café stroomt een onophoudelijke golf studenten aan mij voorbij. Het is net een aquarium, maar dan gevuld met passanten die binnendruppelen of weer op weg naar buiten zijn. Ik ben meer dan toeschouwer, want hoewel ik nu alleen toekijk, ben ik onderdeel van de massa. Ik ben medestudent aan de Haagse Hogeschool en bevind mij even in de luwte tussen de colleges. Stilte voor de storm, met een bekertje koffie.
Het was wel even wennen. Zeker voor mij, een 'jongere op leeftijd', tussen vooral veel twintigers. Het is echter al snel vertrouwd. Leeftijd en andere, ons onderscheidende eigenschappen, zijn totaal niet belangrijk. Natuurlijk wist ik dit vooraf ook wel, maar sommige wijsheden moet je af en toe zelf weer ervaren. Wij zijn met al onze verschillen verbonden door een gezamenlijk doel: binnen vier jaar een diploma halen.
Vanuit een gemeenschappelijk doel ontstaan vaak de beste samenwerkingen. In het kader van de studie komt dat bijvoorbeeld tot uiting bij de projectgroepen en in mijn dagelijkse functie is het een uitgangspunt van Gastvrij Zoetermeer, een pilotproject waarbij we onderzoeken wat precies de ingrediënten zijn voor een gastvrije stad.
Een misverstand is overigens dat Zoetermeer niet gastvrij genoeg is. Zoetermeer mag wel nóg gastvrijer worden, een belangrijke nuancering.
Trainingen
Om aandacht te vragen voor de trainingen die wij als onderdeel van de pilot aanbieden, ben ik op pad gegaan en heb ik tijdens de bezoeken al erg veel gastvrijheid ervaren. Niet alleen bij ondernemers die mij vanwege mijn werk kennen, ook bij anderen was de ontvangst een oprecht welkom. Ik heb het niet alleen over lokale zelfstandigen, ook grootwinkelbedrijven zijn zich zeer bewust van hun sociale meerwaarde in de stad.
Gastvrijheid ben ik dus volop tegengekomen. Mocht u het overigens anders ervaren, laat dat in dat geval vooral aan de bewuste ondernemer weten. En bent u zelf ondernemer, pak dan uw kans en kom meedoen op één van twee resterende trainingsavonden. Dat kan op woensdag 3 of maandag 8 oktober. We hebben het dan over samenwerken en de extra meerwaarde van winkelen in Zoetermeer. Wie willen wij zijn en op welke wijze kunnen we ieder bijdragen aan de ambitie?
Door samen te werken bereiken wij het doel: Zoetermeer, de meest gastvrije gemeente! De echte winnaars zijn dan natuurlijk de inwoners en bezoekers van de stad. Pas al zij het zo ervaren, is het project een succes. Over succes zei Henry Ford heel toepasselijk: ,,Samenkomen is een begin; bij elkaar blijven is vooruitgang; samenwerken is succes." Komt u met ons samen? Inschrijven en informatie via deze pagina. Na uw inschrijving krijgt u een bevestiging met alle details. U bent welkom!
Geboren en getogen in Amsterdam, maar ondertussen woont Stijn Brandenbarg (1975) al circa tien jaar in Zoetermeer. Na een langdurige carrière in de commerciële – en sociale arbeidsbemiddeling, stapte hij in 2016 over naar de afdeling Economie om zich in te zetten voor de gemeentelijke ondernemersdienstverlening. Hij adviseert bedrijven in horeca en detailhandel en denkt met ondernemers mee over de toekomst en de kansen voor horeca en winkelgebieden in de stad.