Column Susan Langeveld: Impact

22 June 2018, 12:34 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

We hebben betekenis, zeg ik altijd. Dat is gemakkelijk praten. Kunst en cultuur staan namelijk dicht bij mensen, ook al herken je het niet altijd. Je geniet natuurlijk van kunst op de formele plaatsen ervoor, zoals musea, galeries, tentoonstellingen, theaterzalen, bij podia en beeldenroutes in de openbare ruimte. Kunst met de grote K, zeg maar. Officiële kunst.

Maar we hebben meer betekenis dan dat. Kunst beïnvloedt de beleving van je stad. Natuurlijk door de grote festivals, theaterbeleving, grote optredens en grote tentoonstellingen. Maar ook klein, meer intiem en meer alledaags. Door de mode die je draagt, de muziek die je luistert, door een mooi ontwerp, door taal.

Kunst en cultuur dragen dieper bij aan het leven en werken in een stad. Door het ontwerp van de stad zelf, door architectuur en inrichting. Doordat het kan bijdragen aan een prettige beleving als je je erdoorheen beweegt, aan een gastvrij onthaal als je ergens wilt zijn. Dat maakt je stad een fijne, gastvrije stad, waar je vindt wat je nodig hebt. Zo ontwikkelt kunst en cultuur, via de mensen die het beoefenen, een stad verder.

Gastvrij onthaal 


Als directeur van CKC & partners zie ik graag een gastvrij onthaal in het centrum voor kunst en cultuur, natuurlijk. Het is namelijk voor collectief gebruik; door jou als inwoner van de stad, door alle scholen, door groepen en gezelschappen, door culturele ondernemers en door andere bedrijven. Het gebouw beschikt over ruimten, zalen en podia, staat zeven dagen per week open voor bezoekers en het huisvest een breed scala aan aanbieders, clubs en groepen, waar veel te beleven is en waar veel valt te leren. Over jezelf en jouw eigen impact als individu bijvoorbeeld.
Kom langs en ontdek. Mis je iets? Laat het weten. Kunst heeft impact.

Er komt steeds meer aandacht voor de impact van kunst binnen de zorg en welzijn en de bijdrage die het heeft bij bestrijding van effecten van armoede op kinderen. Dit heeft landelijke aandacht, dat merken we ook bij de zorginstellingen waar we komen. Instellingen waar muziek gemaakt wordt of te luisteren valt bijvoorbeeld. Of bij de huiskamerconcerten door CKC Klein Klassiek. Muziek kan herinneringen en gedragingen terugbrengen. Ook jezelf uiten, op welke manier dan ook, helpt bij het ervaren en verwerken van emoties.

Culturele interventies 


Expressie is hiernaast ook jezelf laten zien en iets moois bijdragen waar anderen van genieten. Daardoor doe je mee en voel je je van waarde voor anderen, ook als je ouder bent of behoort tot een 'moeilijke doelgroep'. Culturele interventies, zoals dat heet, kunnen een duurzaam onderdeel van het zorgproces worden.

Dat is een mooi streven voor zorg en welzijn in Zoetermeer, wat mij betreft. Deze column is dus niet alleen een pleidooi voor meer bewustwording van de impact van kunst. Het is ook een uitnodiging voor partijen die in het sociaal domein binnen Zoetermeer actief zijn. Daar ligt nog veel te ontdekken. Kom eens op de koffie voor een gesprek over wat met kunst bij jullie wenselijk en mogelijk is. Gezamenlijk maken we veel meer waar. Dat is een mooi streven voor zorg en welzijn in Zoetermeer, in samenwerking met kunst en cultuur.

Over Susan Langeveld


Sinds 2016 directeur van CKC & partners: een cultureel netwerk dat een gevarieerd programma biedt voor alle Zoetermeerders. Met haar brede ervaring als (interim-)manager, adviseur en bestuurder en haar focus op innovatie en ondernemerschap zet Langeveld in op het bevorderen van kunstparticipatie binnen Zoetermeer en omgeving.