Bizar, maar 146 woningen te koop in Zoetermeer

22 January 2020, 13:27 uur
Columns
mainImage
Digitaal Dagblad

De trend van het laatste jaar op de Zoetermeerse woningmarkt zet zich, conform de landelijke ontwikkelingen, onverminderd voort. De krapte op de woningmarkt houdt aan en stuwt de verkoopprijzen verder omhoog. Ook de NVM verwacht dat die trend doorzet dit jaar.

 

Het feit dat de prijzen nog steeds oplopen, is weer het gevolg van de stokkende doorstroming. En die haperende doorstroming heeft weer als oorzaak dat er helaas nog steeds te weinig nieuwbouw gerealiseerd wordt. In het vierde kwartaal van 2019 zijn er in Nederland ruim 4 procent minder bestaande woningen te koop gezet dan een jaar eerder.

Bizar
Het aantal woningen dat op dit moment in Zoetermeer te koop staat, ligt nu nóg lager dan in de afgelopen periode: 146. Weliswaar lijkt het aanbod op Funda iets groter, maar van dit aanbod zijn er slechts 146 woningen daadwerkelijk beschikbaar. Er staat bijna niets te koop. Bizar, op een stad van ruim 125.000 inwoners. En de woningen die wel te koop staan, zijn gemiddeld binnen ruim één maand al verkocht.

Hier en daar zijn er gelukkig wel wat lichtpuntjes. Er komen dit jaar wel wat nieuwbouwprojecten aan in Zoetermeer die lucht gaan geven en ook wat betreft de stikstofdiscussie verwacht ik dat onze stad daarvan weinig problemen zal krijgen.

Positief is ook dat Zoetermeer, in tegenstelling tot een aantal andere steden, gelukkig nauwelijks te maken heeft met beleggers die grote partijen huizen opkopen als eigen belegging. Particulieren ondervinden hier dus gelukkig weinig concurrentie van, maar dat neemt niet weg dat het op dit moment gewoon heel moeilijk is om in Zoetermeer een geschikte koop- of huurwoning te vinden. En dat zal voorlopig nog wel zo blijven.

 

Over Erik Jenné
Erik Jenné is makelaar bij De Makelaars, dat vestigingen heeft in Zoetermeer (Schoutenhoek 40) en Rotterdam (Westersingel 94). Vanuit het partnership met www.zoetermeersdagblad.nl werpt hij met deze column geregeld een blik op de Zoetermeerse woningmarkt.