Column Elsje Veth: Droge maand

3 January 2020, 12:02 uur
Columns
mainImage

In eerste instantie ga ik ervan uit dat mijn vriendinnen van de Meiden Borrel Club een nieuwe Netflix-serie bespreken. Dry January. Nee volg ik niet. Waar gaat het over, aantrekkelijke cast? Ik word snel door de ladies uit de droom geholpen.


Dry January is een Brits initiatief overgewaaid naar Nederland. Tijdens Dry January daag je jezelf de hele maand januari uit om geen (druppel!) alcohol te drinken. Een maandje droogstaan is een goede manier om aan die overtollige kerstkilo’s te werken én om je weer even bewust te worden van wat je eigenlijk allemaal drinkt in een maand. Niet verkeerd, toch?


Ik maak met mezelf geen afspraak over wanneer mijn Dry January eindigt. Niet drinken gaat me best makkelijk af. Het is niet dat ik bij het ontwaken hunker naar een lunch die uit de hand loopt. Mijn lichaam begint te begrijpen dat het weekend ook kan worden ingeluid zonder glas wijn. Tomatensap blijkt een prima alternatief. Het kan ook zomaar zijn dat je me in mei nog steeds met een Virgin drankje op een terras aantreft. Alhoewel… Gall en Gall speelt handig in op deze nieuwe trend. Ter voorkoming van dalende inkomsten wordt het assortiment uitgebreid met een alcoholvrije wijnbox.


Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport doet een duit in het zakje en maakt een initiatief van Stichting Positieve Leefstijl financieel mogelijk. IkPas. Bemoeizucht vanuit de overheid met mijn lifestyle zorgt doorgaans voor rode vlekken in mijn nek. Ook dit keer. Droge maand of IkHaakAf? Hoe dan ook, droog of niet droog, ik ga er weer volop tegenaan in 2020.


Over Elsje Veth

Vanuit Zeeuws-Vlaanderen volgde Elsje Veth in 2011 haar hart naar Zoetermeer waar zij sindsdien samenwoont met fotograaf Chris van Dijke. Moeder van twee volwassen zoons en oma van kleinzoons Xavi en Roan. Werkt als fulltime secretaresse in Rotterdam. Ze publiceerde twee verhalenbundels; ‘Neus snuiten en doorhoesten’ (2015) en ‘Rafels’ (2017). ,,Mijn columns ademen charme, levenslust, wijn en hoge hakken uit. Met hier en daar een vleugje peper,” Twitter: @elsjeschrijft Instagram elsjeschrijft