Column Elsje Veth: Warzone in Zoetermeer

30 March 2020, 08:49 uur
Columns
mainImage

Home sweet home, eigen haard is goud waard, zoals het klokje thuis tikt...Na drie weken social distancing kan ik niet anders dan bovenstaande beamen.

Thuiszitten, thuiswerken blijkt helemaal zo'n straf niet. Geen reistijd, niet spic en span in alle vroegte op pad. In mijn badjas achter de laptop videobellen met de collega's gaat me iets te ver, maar met sloffen en blote benen aan de tot werktafel omgetoverde eettafel geeft toch een aangenaam huiselijk gevoel.

Als om vijf uur de spreekwoordelijke stekker uit de laptop en werktelefoon gaat, heb ik alle tijd om de kookboeken door te snuffelen en nieuwe recepten uit te proberen met Chris als lijdend voorwerp. Uitgebreid kokkerellen betekent boodschappen doen. Met mondkapje en handschoenen richting supermarkt.

Welcome to the warzone, die supermarkt heet. Mijn anders zo rustige ik verandert in een nerveus wrak op leeftijd bij het zien van de beveiliger en schermen voor de kassa's, het beperkt aantal beschikbare winkelkarretjes, de reinigingsspray bij de ingang, de door pijlen aangegeven winkelroute en de afgebakende zones in de wachtrij.

Computergame
Mij bekruipt het gevoel mee te spelen in een computergame en bij elke verkeerd gezette stap een leven verspeeld te hebben en er GAME OVER op mijn winkelkarretje zal verschijnen. Mijn boodschappen zullen in het niets oplossen en ik kan helemaal opnieuw beginnen. Als ik uiteindelijk met van angstzweet klotsende oksels ongeschonden de warzone verlaat, weet ik niet hoe rap ik thuis moet geraken. Home sweet home.

Hulde aan alle mensen die dagelijks deze en andere warzones moeten trotseren om zo onze gezond- en veiligheid te kunnen waarborgen.

 

Over Elsje Veth
Vanuit Zeeuws-Vlaanderen volgde Elsje Veth in 2011 haar hart naar Zoetermeer waar zij sindsdien samenwoont met fotograaf Chris van Dijke. Moeder van twee volwassen zoons en oma van kleinzoons Xavi en Roan. Werkt als fulltime secretaresse in Rotterdam. Ze publiceerde twee verhalenbundels; ‘Neus snuiten en doorhoesten’ (2015) en ‘Rafels’ (2017). ,,Mijn columns ademen charme, levenslust, wijn en hoge hakken uit. Met hier en daar een vleugje peper,” Twitter: @elsjeschrijft Instagram elsjeschrijft.