Column Eric Brunings: Thuisonderwijs

8 April 2020, 10:05 uur
Columns
mainImage

Twee maanden geleden nog was alles anders. Onze burgemeester was nog Charlie Aptroot. Hij bekritiseerde de opvoeding van ouders die niet in staat bleken hun minderjarige kinderen ’s nachts gewoon in bed te krijgen.

Nu, twee maanden later, worden er onverwachte kwaliteiten van ouders gevraagd. De coronacrisis heeft aan het opvoeden de extra dimensie van het thuisonderwijs toegevoegd. En zoals iedere ouder uit ervaring weet dat opvoeden niet altijd even gemakkelijk is, is het geven van onderwijs aan pubers dat ook niet.

Terwijl de scholen hun uiterste best doen hun leerlingen op afstand te bedienen via de laptop met programma’s als Zoom, Houseparty en Microsoft Teams, moeten de ouders naast hun eigen werk hun kroost nu in dat proces begeleiden. Petje af als dat lukt.

Verleidingen
Immers, houd een puber maar eens urenlang geconcentreerd aan het werk achter het apparaat dat vol verleidingen zit als YouTube en computerspelen als World of Warcraft en Battlefield. En help daarnaast de puber ook nog eens door het toenemende woud van opdrachten, inventief uitgedacht door goedwillende docenten op afstand.

Daarnaast missen al die kinderen hun dagelijkse uitlaatklep in de vorm van het sporten, het buitenspelen, het chillen met hun vrienden en hun vriendinnen. Omdat iedere weldenkende ouder begrijpt dat je in deze situatie je kids het beste thuis kunt houden, moet je ook de strijd van 'Blijf thuis' voeren met je kinderen. Dat alles maakt het nog eens extra moeilijk.

Ik heb te doen met de ouders die twee maanden geleden niet in staat bleken hun minderjarige kinderen ’s nachts gewoon in bed te krijgen. Met die ouders die altijd vonden dat de school het niet goed deed. Met die ouders van wie we zo vaak hoorden: 'dat doet mijn kind niet'. Ze staan er opeens even alleen voor, als blijkt dat hun kind het wel degelijk doet - of juist niet. Als blijkt dat die school het helemaal zo slecht nog niet deed.

Daar waar het onderwijs en passant opvoedt, blijkt in deze dagen het omgekeerde veel moeilijker. Een herwaardering van het onderwijs na deze crisis lijkt mij dan ook zeker niet misplaatst.

 

Over Eric Brunings
Eric Brunings was van 1998-2017 afdelingsleider onderbouw bij het Alfrink College in Zoetermeer. Hij begon in 1981 op die middelbare school als leraar geschiedenis. Brunings schrijft voor www.zoetermeersdagblad.nl columns over onderwijs, zijn passies sport en geschiedenis en andere zaken. Zijn broer Peter keepte in de jaren '80 voor Feyenoord.