Column Stijn Brandenbarg: Zoeter Bier als festival

6 March 2020, 18:04 uur
Columns
mainImage
Digitaal Dagblad

Met de titel pleit ik niet voor zoeter bier. Zoet bier is niet mijn bier. De titel is wel een knipoog naar het feit dat Zoetermeer steeds meer eigen bier heeft. Dat vind ik geweldig, want er kan niet genoeg bier zijn. Zeker niet als het gaat om lokaal bier.

Er is veel moois te vertellen over Zoetermeer, maar een beetje stad heeft eigen bier. Mijn ervaring is dat de gemakken van Zoetermeer altijd positief worden ontvangen, maar bij het onderwerp 'lokaal bier' bespeur ik toch een subtiele verandering in de ogen van de toehoorder.

Het is proosten met andermans werk, want ik heb geen bijdrage geleverd aan het lokale bier. Het zijn de mannen van Geusz!, LVR Breweries en brouwerij De Pinas, die Zoetermeer op de bierkaart hebben gezet. Geusz! lanceerde kortgeleden zelfs alweer een nieuwe toevoeging op het assortiment. Een 3.2%-biertje dat feestelijk werd onthuld met een respectabele toeloop van liefhebbers in het Stadstheater.

Diverse winkels en horecagelegenheden hebben Geusz! in huis en dat is een knappe prestatie. LVR timmert ook al lang aan de weg en voor mij kwam de charme van deze initiatiefnemers samen in de geweldige samenwerking met wijktuin Zoete Aarde.

LVR
Vorig jaar verscheen een honingbier met honing van imker Jeroen. Ik weet dat LVR graag meer lokaal onderneemt en de vrienden zijn druk bezig met toekomstplannen. Brouwerij De Pinas brouwt voor zover ik weet als enige echt lokaal en natuurlijk hebben zij mijn hart gestolen met een biertje met de naam Stijn, vernoemd naar de kleinzoon van de brouwer.

De lokale bieren zijn een lekkere, vloeibare ambacht, maar er moet meer mogelijk zijn. Wat te denken van Zoeter Bier als bierfestival? Met de drie genoemde merken is er al veel te proeven, maar wie bijvoorbeeld eens bij slijterij Helders in de Dorpsstraat gaat snuffelen, ontdekt dat er in de regio flink op los wordt gebrouwen. Er zijn zoveel Zuid-Hollandse bieren dat je gemakkelijk een festival kunt vullen. Neem daarbij de horeca en lokale specialisten, zoals slagers en kaasboeren, en dan voorzie ik mooie bier-spijs-combinaties.

Wie pakt dit op?
Nu ik het zo overdenk; wie is hier voor en wie pakt dit op? Misschien kunnen we tijdens Zoetermeer Culinair al een kleine variant proberen? Het heeft best wat voeten in de aarde, dus laten we uitgaan van Zoeter Bier 2021.

Proost!

 

Over columnist 
Geboren en getogen in Amsterdam, maar ondertussen woont Stijn Brandenbarg (1975) al vele jaren in Zoetermeer. Na een langdurige carrière in de commerciële – en sociale arbeidsbemiddeling, stapte hij in 2016 over naar de afdeling Economie om zich in te zetten voor de gemeentelijke ondernemersdienstverlening. Hij adviseert bedrijven in horeca en detailhandel en denkt met ondernemers mee over de toekomst en de kansen voor horeca en winkelgebieden in de stad.