Column wethouder Iedema: Werken aan de toekomst

26 November 2019, 09:53 uur
Columns
mainImage

Dutch Innovation Park, donderdagochtend 10.00 uur. Een paar druk discussiërende werknemers en wat slaperige studenten komen aan op Station Lansingerland-Zoetermeer, waar autonome shuttles vervolgens iedereen in een vlot tempo over de brug richting de Werner von Siemensstraat en langs de strakke nieuwe panden van het Dutch Innovation Park brengen. Zo komt iedereen snel en droog op zijn of haar plek van bestemming.

 

De komst van de nieuwe studenten- en jongerenwoningen heeft de levendigheid in het gebied sterk vergroot. Wandelaars, een enkele fietser en de automatische shuttles domineren inmiddels het straatbeeld en het openbaar gebied ziet er uitnodigend uit. In de aanwezige horeca vinden al de eerste overleggen plaats en ook de koffie van de mobiele barista vindt gretig aftrek.

Hacker
Het is druk vandaag, want de wekelijkse Tech Talk van De Haagse Hogeschool wordt deze keer gegeven door een bekende, ethisch hacker. De ruim 1.000 studenten van De Haagse Hogeschool en andere onderwijsinstellingen hebben er zin in. Ook vanuit de bedrijven op het park is er interesse in het gastcollege dat in samenwerking met de Dutch Innovation Community is georganiseerd.

De werksessies rond de thema’s eHealth en Smart Mobility kunnen deze dagen ook rekenen op veel aanloop. Het zijn vooral partners die met hun maatschappelijk relevante vraagstukken aankloppen. Ook zij zijn graag geziene gasten bij de interessante lezingen en events in de Dutch Innovation Factory. Of het nu gaat over de inzet van big data, cyber security of innovatie in de zorg.

In een tweetal wijken in Zoetermeer wordt een nieuwe toepassing geïmplementeerd die het mogelijk maakt dat ouderen na een opname in het ziekenhuis thuis gecoacht worden via een digitale verbinding en tal van sensoren. Een mooi resultaat van de nauwe samenwerking tussen zorgverleners, studenten van De Haagse Hogeschool en de inwoners van de stad!

De stad Zoetermeer is inmiddels gegroeid en de rol van het Park wordt steeds belangrijker. Het rafelrandje van de stad is inmiddels een motor van de innovatie geworden en de hotspot voor startups, scale-ups en onderwijsvernieuwing.

Toekomstmuziek?
Ja en nee. Het stukje hierboven schetst hoe het Dutch Innovation Park, het oude Siemens-terrein en zijn omgeving er over een paar jaar uit kunnen zien. Zo ver is het nog niet, maar er wordt wel hard aan gewerkt. Iedere dag weer. Uiteindelijk werken we met z’n allen aan een bruisende plek waar wonen, werken en studeren elkaar ontmoeten en waar jonge en gevestigde bedrijven samen met de stad werken aan de uitdagingen van vandaag en de toekomst.

En dat werken is al lang begonnen. Een dergelijke campus zet je niet in een paar jaar neer, maar heeft tijd en visie nodig om te ontwikkelen. Eén van de hoogtepunten van de afgelopen week was het diner pensant. Op uitnodiging van de gemeente was Grey Valley gastheer voor vijftien ondernemers, onderwijsbestuurders en experts van de gemeente om samen na te denken over de aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt. De centrale vraag was: 'Hoe kunnen we het best het onbenutte arbeidspotentieel inzetten?'

Goed gevoel
Binnen een uur was iedereen vol aan het brainstormen over het benaderen van werkzoekenden: mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt; mensen die parttime werken en misschien meer willen doen; ouderen; jongeren; noem maar op. Daarbij gold de regel: het moet wel leiden tot actie. Uiteindelijk ging iedereen met een goed gevoel én huiswerk naar huis. Ik kijk uit naar de concrete resultaten!

Ik doe het diner pensant met deze beperkte samenvatting veel te kort. En ook had ik nog graag willen vertellen over de MKB-werkplaats op het Park. Of over het nieuwe lectoraat Big data science; de incubators; de nieuwbouw en de vestiging van een aantal interessante bedrijven; de Slimmer thuis coalitie. Helaas, een column is beperkt.

Zodra de zon wat meer gaat schijnen, organiseer ik graag een aantal wandelingen over het Park voor iedereen die meer wil weten en dan vertel ik alles.