Kerstmis, Oud & Nieuw....feestelijke dagen om gezellig met vrienden en familie door te brengen en aandacht voor elkaar te hebben. Een nieuw jaar biedt ook nieuwe kansen om goede voornemens uit te voeren. Ieder jaar neem ik me bijvoorbeeld voor om meer te gaan sporten, wat me vaak na een paar weken al niet meer lukt omdat ik zelf sporten gewoon niet zo leuk vind. Wel word ik blij van wandelen met de honden. Naast leuk is het ook goed voor de lichaamsbeweging, dus komend jaar wil ik dat nog meer gaan doen.
Schulden
Voor sommige mensen zijn goede voornemens echter een luxe die ze zich niet kunnen veroorloven. Als je schulden hebt- één op de vijf mensen heeft ze of loopt risico daarop- dan is het heel lastig om op eigen kracht eruit te komen. Hoe graag je ook wilt en welke voornemens er ook zijn om het allemaal anders te doen. Soms lukt het helaas niet. Misschien door eigen toedoen maar regelmatig ook door toedoen van wet- en regelgeving. Bijvoorbeeld als het gaat om de hoogte van de beslagvrije voet. Dat is het deel van de inkomsten waarop een gerechtsdeurwaarder geen beslag mag leggen, zodat mensen met schulden voldoende geld overhouden om boodschappen te kunnen doen en de huur te kunnen betalen.
Eén van onze consulenten schuldhulpverlening vertelde mij laatst dat de beslagvrije voet negen van de tien keer verkeerd berekend is, vaak te laag. Met als gevolg dat mensen nog dieper in de problemen raken omdat ze nauwelijks geld over houden om van te leven. Hierdoor raken ze alleen maar verder in de shit. Dat moet anders!
Schrijnende situaties
Deurwaarders trokken al in 2014 aan de bel. Zij komen vaak terecht in schrijnende situaties en staan dan met hun rug tegen de muur. Op initiatief van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) is er een wetsvoorstel gemaakt waarmee de berekening van de beslagvrije voet snel en goed berekend wordt. Dit voorstel is in het voorjaar van 2017 als wet aangenomen en zou op 1 januari 2019 worden ingevoerd. Maar door technische en praktische problemen bij de overheid is dit uitgesteld naar 1 januari 2021. Dat duurt te lang!
De deurwaarders zijn daarom een petitie gestart, te vinden via www.beslagvrijevoet.nu. Ik hoop van harte dat de petitie helpt bij het sneller invoeren van deze wet.
Zoetermeer
Wat we in Zoetermeer de komende jaren willen gaan doen om inwoners te helpen aan een baan, schulden aan te pakken en armoede te bestrijden, is voorgesteld in de Kadernota ‘Meedoen met Meerwaarde’. Deze is begin december aangeboden aan de gemeenteraad. Wat mij betreft de eerste stap naar mijn tweede goede voornemen voor 2020: mij in het nieuwe jaar nog meer inzetten om Zoetermeer een stad te maken waar mensen schulden(zorg)vrij kunnen leven.
Ik wens u fijne feestdagen en een goed, gezond en gelukkig 2020!
Margreet van Driel, Wethouder Werk & Inkomen