mainImage

Zoetermeerse vast in Spanje door corona: update

1 april 2020, 14:11 uur
Columns

Lynnette de Weijer uit Zoetermeer verblijft momenteel in Punta del Moral in het zuiden van Spanje en kan voorlopig niet naar Nederland vanwege de corona-uitbraak. De laatste vlucht waarmee ze terug kon was op 20 maart, maar door lichte griepklachten besloot de Zoetermeerse in haar appartement te blijven. De Weijer, die voor haar bedrijf Braindoc.nl een paar keer per jaar in Punta del Moral vertoeft, deelt haar ervaringen tijdens de Spaanse lockdown met www.zoetermeersdagblad.nl.

'Punta del Moral, 01 april 2020

Hele economie plat tot na de Pasen
Vanaf 30-03 t/m 12-04 mogen alleen nog werknemers in vitale beroepen naar hun werk gaan. Zij moeten ook een officiële verklaring bij zich hebben, die zij bij controle moeten kunnen laten zien. Telewerken is geen verzoek meer, maar een verplichting.

Dat betekent dus, dat nu echt de hele economie plat ligt. De regering heeft besloten om deze complete lockdown juist nu uit te vaardigen, omdat de week van Semana Santa een feestweek is. Iedereen heeft vrij. Het gaat dus effectief om slechts acht dagen, waarin de economie plat gelegd wordt. Terwijl men dan veertien dagen 'van de straat' is.

Om dit te handhaven patrouilleert het 'volledige politiekorps' van wel vier man sterk momenteel dagelijks. Maar niet tijdens de siesta natuurlijk en niet te vroeg.

€661,00 Bruto per maand voor een kostwinner
Gisteren heeft de regering aangekondigd om de ondernemers tegemoet te komen. Ondernemers betalen hier maandelijks een verplichte sociale verzekering. Het gaat om ongeveer €300,00, waarvoor men zes maanden uitstel van betaling krijgt. En ondernemers krijgen een ww-uitkering van zeventig procent van het basis inkomen. Dat komt neer op €661,00 bruto per maand. In dat licht bezien, is de staatssteun voor de Nederlandse ondernemers misschien nog niet eens zo slecht.

€661,00 is dus waar een kostwinner hier nu zijn hele gezin van moet onderhouden. Tel dat op bij de woonsituatie van een gezin van gemiddeld vijf personen in een appartement met twee slaapkamers, zonder balkon, waarvan iedereen huisarrest heeft gedurende een maand. Het moge duidelijk zijn, dat het incasseringsvermogen van de Spanjaard, tot het uiterste op de proef wordt gesteld.

Advocaten gespecialiseerd in familierecht, kunnen hier over enkele maanden goede zaken doen. 

Eerste Corona slachtoffer in Ayamone
Afgelopen zaterdag is bekendgemaakt, dat Ayamonte nu ook zijn eerste coronaslachtoffer heeft. De besmette man is overgebracht naar het ziekenhuis in Huelva. Er zijn al veel meer mensen besmet, maar er kan niet getest worden. De Spaanse regering heeft 640.000 zelftesten (op antistoffen) van China gekocht. Deze bleken afkomstig van een niet gecertificeerd bedrijf en werken niet.


Foto: Digitaal Dagblad