Daklozenopvang aan Sportlaan blijft twee maanden langer open

29 March 2024, 14:44 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Straat Consulaat

De opvanglocatie voor daklozen in het voormalige HagaZiekenhuis aan de Sportlaan in Den Haag blijft twee maanden langer open dan gepland. De huidige Permanente Winter Opvang sluit officieel op 2 april, maar gaat daarna tot 31 mei door onder de naam De Haagse Tussenvoorziening.

In de 24-uurs opvangvoorziening is nu nog plek voor 120 mensen. Ze krijgen er rust en begeleiding, als tussenstap naar een geschikte vervolgplek. Het voornemen om de locatie begin april te sluiten zorgt voor "de nodige onrust" bij de doelgroep, hulpverlenings- en belangenbehartigingsorganisaties, schrijft het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad.

"Door de mensen een extra periode van twee maanden onderdak te bieden, geven we continuïteit aan de opvang en zorg waardoor het herstelproces en perspectief van de mensen stabiel blijft. De ervaring leert dat hierdoor een aanzienlijk deel van deze groep alsnog kan doorstromen naar een vervolgplek."

De Tussenvoorziening sluit daarmee ook beter aan op de plannen voor extra opvang vanaf de maand mei in Den Haag en omgeving. Zo komen er circa 30 opvangplekken beschikbaar in de regio. Daarnaast zijn er plannen voor een queeropvang en later dit jaar een nieuwe opvanglocatie voor EU-arbeidsmigranten. "Op deze manier proberen we te voorkomen dat er mensen de straat op gaan", aldus het college. "Indien dat wel het geval is, blijven zij onder begeleiding van het Haags Straatteam en kunnen zij tevens terecht bij de verschillende dagopvang- en dagbestedingslocaties elders in de stad."

Een miljoen euro

Het aantal opvangplekken aan de Sportlaan wordt na 2 april wel teruggebracht naar 80. "Door de schaalgrootte aan te passen neemt de druk en het overlastrisico op de omgeving af", aldus het college. De verwachte kosten voor de verlenging van de opvang bedragen bijna een miljoen euro.