Verschillende arrestaties, waaronder een met verzet, overtredingen voor het niet naleven van de regels en verschillende boetes zijn uitgedeeld tijdens een integrale handhavingsactie in de Schilderswijk. Teams van politie, gemeente en andere instanties trokken donderdag samen de wijk in om misstanden aan te pakken.
Bij de Haagse Markt werd een grote verkeerscontrole uitgevoerd. Er werden 105 voertuigen en vijftig scooters gecontroleerd. In totaal zijn 83 boetes uitgedeeld aan voertuigen en scooters. Een automobilist is gearresteerd voor het rijden onder invloed van drugs en een motorscooter werd in beslag genomen voor het niet overeenkomen van de motorcode met het chassisnummer.
De gemeentelijke belasting heeft 12.991 voertuigen gecontroleerd en voor 12.000 euro beslag gelegd op zeven voertuigen. Een spookvoertuig probeerde te ontkomen en werd door assistentie van de politie aan de kant gehaald. De automobilist stond nergens geregistreerd en zijn voertuig is weggesleept. De Rijksbelastingdienst heeft beslag gelegd op 26 voertuigen en twee voertuigen zijn direct afgevoerd. Er is voor bijna 550.000 euro aan openstaande schuld geconstateerd, waarvan 93.000 direct is betaald.
De Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) controleerde taxi’s of zij zich aan de wet- en regelgeving houden. Er werden meerdere boetes uitgedeeld aan taxi’s die de arbeids- en rusttijden niet naleven en twee keer moest een chauffeur verplicht drie dagen rust nemen. Een taxibestuurder kreeg een bekeuring voor het niet aanmelden met de chauffeurskaart, een ander kreeg een bekeuring voor rijden zonder verzekering en weer een andere chauffeur kreeg een boete voor gladde banden.
Tekst gaat door onder foto.
Foto: Gemeente Den Haag.
Belediging
Samen met politie en handhaving hebben HTM-controleurs de tramlijnen 6, 11 en 12 gecontroleerd. Er zijn in totaal 118 boetes uitgedeeld voor het niet kunnen of willen tonen van een geldig vervoersbewijs. Negen keer zijn er boetes uitgedeeld voor het niet laten zien van een geldig ID-bewijs. Verder zijn er boetes uitgedeeld voor alcohol drinken. Een persoon kon bij de tramhalte helemaal geen identiteitsbewijs laten zien. De man was eerder het land uitgezet en mocht twee jaar niet naar Nederland reizen. Zonder legitimatiebewijs ws hij toch weer in Den Haag. De man is overgedragen aan de vreemdelingendienst. Een man onder invloed is aangehouden voor het niet meewerken en verstoren van de openbare orde en het beledigen van een HTM-controleur. Een andere reiziger had nog een boete openstaan, deze is direct betaald. Tot slot bleek een reiziger gesignaleerd te staan om DNA af te staan. Dit is verder afgehandeld door de politie.
Het Handhavingsteam Centrum controleerde onder andere de wijkparken en straten in de Schilderswijk. Vijftien keer is een bekeuring uitgedeeld voor fietsen in het wijkpark en twee scooterwrakken zijn verwijderd. Een persoon werd aangehouden voor belediging. Het scanteam heeft 5.200 auto’s gescand en 84 eigenaren van voertuigen zullen nog een naheffing ontvangen, omdat zij geen parkeergeld hebben betaald waar dit wel moest. Er werden 88 boetes uitgeschreven voor foutparkeren.
Tekst gaat door onder foto.
Foto: Gemeente Den Haag.
Shishatabak
Zestien winkels, eethuisjes en restaurants zijn gecontroleerd, waarbij elf keer iets niet in orde was. Een onderneming is direct voor twee weken gesloten. Er was een handelshoeveelheid wiet aangetroffen en de leidinggevende was onder invloed van alcohol. In meerdere zaken werd shishatabak gerookt. Omdat dit niet mag zijn boetes uitgedeeld. De douane nam meer dan drie kilo onveraccijnsde shishatabak in beslag. Bij een aantal zaken waren geen leidinggevenden aanwezig en was het twijfelachtig of de medewerkers uit het buitenland voldeden aan de tewerkstellingsvergunning.
De Haagse Pandbrigade controleerde samen met wooncorporatie Haag Wonen meerdere sociale huurwoningen. In twee woningen waren misstanden en moet de huurder vetrekken. Bij twee andere woningen wordt verder onderzoek gedaan vanwege achterstallig onderhoud en de bouwstaat van een balkon. Verder werden bestuurlijke boetes uitgedeeld tussen de 5.000 en 10.000 euro voor adressen die onder de opkoopbescherming vallen. De hoogst betaalde huur bedroeg 3.500 euro. Vijf keer is onzelfstandige bewoning aangetroffen en wordt een last onder dwangsom opgelegd. Bij drie andere woningen zijn niet-vergunde splitsingen aangetroffen.