Crowfunding voor speelfilm over bombardement Bezuidenhout bijna rond

4 May 2024, 14:29 uur
Den Haag & Regio
mainImage
PR

De crowdfundingsactie voor een speelfilm over het vergissingsbombardement op de wijk Bezuidenhout in 1945 is bijna rond. Om de productie mogelijk te maken is minimaal 35.000 euro nodig. Op dit moment is 75 procent daarvan al toegezegd door donateurs.

De Haagse acteur Dirk Gunther Mohr heeft voor de film een script geschreven over een Haagse verzetsgroep in de aanloop naar het vergissingsbombardement. Het verhaal start met wijkbewoner Johan Zuiderwijk die met zijn gezin in Bezuidenhout woont. Als de oorlog uitzichtloos lijkt, besluit hij samen met enkele vrienden een verzetsgroep op te zetten. De groep ontdekt dat Duitsers in het Haagse Bos V2 raketten hebben geplaatst, die gericht staan op Londen.

Terwijl de verzetsgroep steeds meer risico neemt, komt Johan erachter dat er onder hen een verrader is. Daarnaast komt zijn huwelijk onder spanning te staan wanneer Anja, de vrouw van Johan, het gevoel krijgt dat een andere vrouw geïnteresseerd is in haar man. Ondertussen bereiden de Britten zich voor op het bombardement van het Haagse Bos. Dat gaat uiteindelijk gruwelijk mis in de ochtend van 3 maart 1945.

Tekst gaat door onder foto.

Foto: PR.

Nooit vergeten

"Het vergissingsbombardement door de Britse geallieerden op de Haagse wijk Bezuidenhout was een van de meest dodelijke bombardementen van de Tweede Wereldoorlog in Nederland", zegt Dirk Gunther Mohr. "Een groot deel van de wijk ging in vlammen op en honderden mensen kwamen om het leven. Het drama was enorm. Toch is deze gebeurtenis bij veel mensen niet bekend. Met deze film willen we ervoor zorgen dat deze ramp nooit vergeten wordt."

"Volgend jaar is het 80 jaar geleden is dat het bombardement plaatsvond en wordt in Nederland ook uitgebreid 80 jaar vrijheid gevierd. Wat is er mooier dan op dat moment de film in première te laten gaan? De crew is al druk bezig met de pre-productie."

35.000 euro

Omdat een film maken over de Tweede Wereldoorlog duur is, heeft Mohr een actie opgezet op het crowdfundingplatform Voordekunst.nl. "Het geldt dat wordt ingezameld is voor de cast en crew, studio en techniek, kleding en props zoals wapens, locaties en catering." Er is minimaal 35.000 euro nodig om te kunnen starten met de opnames.

Mensen die een donatie doen krijgen er een leuke tegenprestatie voor terug, zoals een figuratierol in de film, naamsvermelding in de aftiteling, een meet & greet met de filmcrew, kaarten voor de première of gesigneerde posters.