Den Haag heeft al meer dan 62.000 stemmen uit buitenland binnen

22 November 2023, 17:54 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Peter Booij (X)

Bij de gemeente Den Haag waren dinsdag 62.808 stemmen uit het buitenland binnengekomen. Dat is zo'n 60 procent van de meer dan 100.000 Nederlanders in het buitenland die staan geregistreerd als kiezer. Woensdag zijn er volgens een woordvoerster ook nog "zakken vol" stembiljetten binnengekomen in Den Haag, waar de stemmen uit het buitenland worden geregistreerd.

Op sociale media beklagen enkele kiesgerechtigden uit het buitenland zich erover dat hun stempapieren niet op tijd aankomen bij het briefstembureau in Den Haag. De biljetten moesten daar woensdag uiterlijk om 15.00 uur binnen zijn. De gemeentewoordvoerster zegt dat niet duidelijk is hoeveel mensen met dit probleem te maken hebben. "Maar alle mensen die dit kenbaar hebben gemaakt, krijgen van ons een antwoord."

Op X zegt de gemeente in een reactie op mensen die zich hierover uitspreken dat ze voor het bezorgen en ontvangen van stemdocumenten uit het buitenland afhankelijk is van buitenlandse en binnenlandse postbedrijven. "Daar hebben we geen invloed op."

Handmatig

PostNL laat in een reactie weten dat het bedrijf woensdag alle stempost handmatig heeft gesorteerd in het internationale sorteercentrum. "De laatste batch met stembiljetten is inmiddels in Den Haag afgeleverd." Over de klachten van een enkele stemmer op X over stembiljetten die volgens de track-and-tracecode nog niet zijn aangekomen, zegt ze dat het bij vertraagde zendingen incidenteel kan voorkomen dat die informatie niet klopt. Ze vermoedt dat de betreffende biljetten handmatig zijn verwerkt, hoewel dat niet met 100 procent zekerheid te zeggen is.

Kiesgerechtigden in het buitenland konden de stempapieren ook via de Nederlandse ambassade of het consulaat in hun woonland naar Den Haag laten opsturen. "Die maken gebruik van diplomatieke post en dan gaat het sneller", zegt de woordvoerster van de gemeente. Stembiljetten die via diplomatieke weg zijn verzonden, kunnen nog tot maandag om 17.00 uur worden meegeteld.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2021 brachten ruim 63.000 van de toen bijna 93.000 Nederlandse kiesgerechtigden in het buitenland hun stem uit. Dat was een opkomst van ongeveer 68 procent.


Door: ANP