Kit Downes wint Paul Acket Award van North Sea Jazz

18 April 2024, 07:25 uur
Den Haag & Regio
mainImage
NSJ

Kit Downes is de winnaar van de Paul Acket Award 2024. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een artiest die volgens het North Sea Jazz Festival een bredere publieke erkenning verdient voor zijn of haar buitengewone muzikale kwaliteit.

De Britse Kit Downes (1986) speelt piano, (kerk)orgel en harmonium. Hij werd geboren in Norwich, waar hij als kind koorzanger was in Norwich Cathedral. Daar maakte hij kennis met zijn eerste instrument, het kerkorgel, en was zo gecharmeerd dat hij orgelwetenschappen ging studeren bij St. Peter Mancroft. Later studeerde hij piano, orgel en compositie aan de Purcell School of Music, gevolgd door de Royal Academy of Music, waar hij nu lesgeeft.

Downes’ muziek wordt beschreven als expressief, complex en spontaan. Hij toerde de wereld rond met solo-orgelconcerten op locaties zoals de Royal Albert Hall, maar hij staat ook bekend om zijn spel met veel gerenommeerde artiesten, zoals Django Bates.

Zijn discografie bestaat uit zowel samenwerkingen als soloprojecten. Zijn nieuwste album The Betrayal (2023) maakte hij met zijn band ENEMY, met daarin bassist Petter Eldh en drummer James Maddren. Downes schreef opdrachten voor onder meer London Contemporary Orchestra, the Scottish Ensemble en Kölner Philharmonie. Bijzonder: in 2017 componeerde hij 52 pianostukken uitsluitend voor de rechterhand nadat hij zijn linkerhand had geblesseerd, één stuk voor elke dag van zijn herstel.

Uitmuntend kunstenaar

“Kit Downes een briljante artiest, componist en improvisator die in verschillende artistieke contexten het hart vormt van instrumentale en muzikale innovatie”, aldus jurylid Raluca Baicu. “Als organist, pianist en componist herinterpreteert Downes zijn instrumenten vakkundig en onthult steeds een nieuw landschap van steeds evoluerende sonische esthetiek. Zijn werk slaat een harmonieuze balans tussen melodische complexiteiten, subtiele gevoeligheden, textuurcomposities en de fijnste improvisaties, en biedt een eerlijk bewijs van de genialiteit van een uitmuntend kunstenaar.”

Met de Paul Acket Award ‘Artist Deserving Wider Recognition’, vernoemd naar de Haagse oprichter van het festival, wil de organisatie aandacht geven aan uitzonderlijke jazzmuzikanten die meer erkenning en een groter publiek verdienen voor hun werk. Eerdere winnaars waren onder anderen Eve Risser (2023), Kris Davis (2022), Julian Lage (2019), Kaja Draksler (2018 en, Donny McCaslin (2017). Kit Downes neemt de prijs in ontvangst op het festival, waar hij op zaterdag 13 juli optreedt met de formatie Enemy.