Nieuwbouw Binck Poort aan de Binckhorsthaven opgeleverd

25 April 2024, 08:14 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Robert van Asten (X)

Bij de Binckhorsthaven in Den Haag is het nieuwbouwcomplex Bink Poort officieel opgeleverd.

Bij de start van de bouw in 2021 heette het project nog ‘Frank is een Binck!’. Verspreid over twee toren bestaat het complex uit 205 appartementen. Op de begane grond is ruimte voor kantoren, winkels en horeca. Het pand heeft een ondergrondse parkeergarage en een ruime daktuin voor de bewoners.

Opvallend aan het complex is onder meer het hergebruik van het Van Klingerenpaviljoen als onderdeel van de nieuwbouw. Dat paviljoen was in de jaren ’70 in gebruik als aanbouw van de villa Ockenburg, waarin op dat moment een jeugdherberg was gevestigd. De grote moderne vleugel van staal en glas was vernoemd naar de architect Frank van Klingeren. In 1996 werd de jeugdherberg gesloten. In 2011 werd de Van Klingerenvleugel verwijderd en opgeslagen. De verhuizing naar de Binckhorst is de grootste verhuizing van een gebouw ooit in Nederland.

Tekst gaat door onder foto.

Foto: Robert van Asten (X).

Betonreliëf

In de nieuwbouw is ook ruimte gemaakt voor een monumentaal kunstwerk uit 1965 van Pierre van Soest. Het unieke betonreliëf maakte vroeger deel uit van Jeugdgebouw ‘De Albatros’ in Amsterdam - ook een ontwerp van Frank van Klingeren - dat in 2001 werd gesloopt. Na bijna 20 jaar zorgvuldige bewaring is het gelukt om het werk – een voorbeeld van een zeer geslaagde samenwerking tussen een beeldend kunstenaar en een architect - een passende herbestemming te geven.