Zuid-Holland aangewezen als testgebied voor nieuwe generatie drones

21 April 2024, 14:11 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Provincie Zuid-Holland

Zuid-Holland is door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aangewezen als voorkeursgebied voor BVLOS-vluchten met drones in afgesloten luchtruim. BVLOS staat voor Beyond visual line of sight. Oftewel: vliegen met een drone buiten het directe zicht van de pilot. De aanwijzing betekent dat de provincie Zuid-Holland het wijzigingsproces luchtruim en vliegprocedures kan starten om het luchtruim voor BVLOS-vluchten beschikbaar te maken.
 
Gedeputeerde Jeannette Baljeu: “Dit is een ontzettend belangrijke nieuwe stap in de doorontwikkeling van drone toepassingen. Het is bovendien een impuls én compliment voor de Zuid-Hollandse drone-industrie. Als het wijzigingsproces met succes wordt afgerond, betekent dit een unieke positie voor Zuid-Holland als dé plek voor bedrijven en onderwijsinstellingen om drones en andere onbemande technologie te testen.”

De daadwerkelijke omvang van het gebied wordt vastgesteld op basis van een behoefte-inventarisatie onder bedrijven en luchtruimgebruikers. Daarnaast vindt er een luchtruimveiligheidsanalyse plaats. De provincie Zuid-Holland wil dit proces zo snel mogelijk in gang zetten.