De eigenaren van een oude boerderij in de Vierde Stationsstraat zijn het zat. Het monumentale pand staat op instorten en daarom hebben zij hulp gezocht, maar de gemeente laat het in hun ogen afweten.

Het college van b en w stelt dat er op gemeentelijk niveau alleen een subsidieaanvraag van 5.000 euro ingediend kan worden. “Daarvoor kunnen wij niet eens een paal de grond in krijgen,” aldus Jacobine Bijl-Dijkshoorn in AD/Zoetermeer. Zij woont samen met man Evert-Jan en haar zoontje in de oude boerderij die sinds 1875 eigendom is van de familie Dijkshoorn en ooit werd aangewezen als monumentaal pand. Op provinciaal niveau kan er een lening van maximaal 100.000 euro worden aangevraagd via het Cultuurfonds.

De familie stak zelf al tienduizenden euro’s in het pand, dat de laatste jaren enorm is verslechterd met verzakkingen en scheuren in de muren. Volgens de bewoners komt dat omdat het grondwaterpeil is gezakt, dit vanwege de bouw van de wijk Rokkeveen. Maar bodemonderzoeker Fugro, die de situatie namens de gemeente bekeek, zegt dat dat geen invloed gehad heeft.

“Daar verschuilt de gemeente zich nu achter, maar er zijn geen cijfers van grondwaterstanden in het verleden, dus er is ook helemaal geen vergelijkingsmateriaal.”

De familie Bijl-Dijkshoorn vroeg de gemeente diverse keren om hulp, maar kreeg naar eigen zeggen steeds nul op rekest. “We openen graag tijdens Open Monumentendag en willen best buurtactiviteiten blijven organiseren, maar dan mag de gemeente ook eens iets voor ons doen.”

 

 

 

 

Reageer op dit artikel