Zoetermeer wil geen nieuwbouw meer op aardgas aansluiten en daarmee anticipeert de gemeente op de besluitvorming van het Rijk om de aansluitplicht op aardgas af te schaffen. Die is er naar verwachting op zijn vroegst eind 2018.

De gemeente Zoetermeer heeft de ambitie om, na jaren van uitbreiding, nieuwbouwwoningen te realiseren als herontwikkeling binnen de stadsgrenzen. In de periode tot 2030 staat een nieuwbouwproductie van 10.000 tot 16.000 woningen op de planning.

,,Hoe eerder er geanticipeerd wordt op de aanpassing van de wetgeving en er nu duidelijkheid is voor ontwikkelaars en bouwers, hoe minder er later door de woningeigenaren tegen extra kosten ‘gerepareerd’ hoeft te worden,” zegt wethouder Robin Paalvast.

Samenwerking met Stedin en Onze Zoetermeerse Bouwsociëteit (OZB)

Om zo veel mogelijk projectontwikkelaars, installateurs en bouwbedrijven mee te nemen in deze verandering, wil de gemeente graag nauw gaan samenwerken met Stedin en Onze Zoetermeerse Bouwsociëteit. Zij willen komend jaar meerdere workshops organiseren en mensen bewust maken van de veranderingen.

Reeds gemaakte afspraken en overeenkomsten worden gerespecteerd. Als er al afspraken zijn gemaakt, gaat de gemeente in gesprek om gezamenlijk te verkennen hoe een locatie alsnog aardgasvrij kan worden.

‘Bij transformaties van kantoren naar woningen en het ‘optoppen’ van bestaande gebouwen met extra woonlagen geldt geen aardgasaansluiting tenzij aangetoond wordt dat er geen betaalbaar, betrouwbaar en duurzaam alternatief voor aardgas voorhanden is,’ aldus het college.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Zoetermeer? Gratis abonneren!