Er komt definitief een haalbaarheidsonderzoek naar de mogelijke komst van de Holland Outlet Mall in het stadscentrum. De gemeenteraad stemde gisteravond met 25 tegen negen voor het raadsvoorstel. CDA, SP en GroenLinks stemden tegen.

Het haalbaarheidsonderzoek voor het nieuwe winkelcentrum, dat moet verrijzen op de plek van het huidige Woonhart, hield de gemoederen de voorbije periode flink bezig. Vooral omdat het onderzoek 340.000 euro aan kosten met zich mee zou brengen. De fracties vonden dat bedrag veel te hoog. Op verzoek van de raad schroefde het college van b en w het bedrag terug naar 310.000 euro, waarbij er 60.000 euro door de initiatiefnemers zelf (projectontwikkelaar Provast en eigenaren Woonhart) opgehoest wordt. De gemeente neemt dus 250.000 euro voor haar rekening.

,,Wij zijn tevreden met het nieuwe financiële plaatje,” liet onder andere de VVD-fractie optekenen. De PvdA sprak van ‘een subtiel verschil.’ De LHN stelde dat het college van b en w een onvoldoende heeft gescoord qua communicatie rondom dit hete hangijzer, maar stemde wel voor het raadsvoorstel.

GroenLinks en de SP kwalificeerden de plannen voor het Holland Outlet Mall als ‘megalomaan’, waarbij laatstgenoemde partij ook nog concludeerde dat het in de kamer vooral gaat om de belangen van de ondernemer. De SP diende nog een motie in betreffende een outletfunctie van het Stadshart, waar op dit moment veel leegstand is. De motie werd verworpen.

Ook het CDA benadrukte dat het zich ‘ernstige zorgen maakt’ over de leegstand en begrijpt niet waarom de focus ligt op de kleine geïsoleerde leegstand in het Woonhart. Ook werden vraagtekens gezet bij de onafhankelijkheid van het onderzoek dat door de gemeente grotendeels zelf wordt gefinancierd en het feit dat Zoetermeer in het verleden, bijvoorbeeld met de Hollandse Meester, al soortgelijke superprojecten zag mislukken.

De eerste resultaten van het haalbaarheidsonderzoek zullen na het zomerreces van 2016 volgen, naar verwachting in oktober.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Zoetermeer? Gratis abonneren!