De gevangenis in Zoetermeer moet mogelijk in 2017 zijn deuren sluiten. Dat zou blijken uit een conceptplan van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) dat Omroep West in bezit heeft. Ook zeven andere instellingen staan op de nominatielijst.

‘De sluiting van gevangenissen is onvermijdelijk’. Dat schrijft minister Ard van der Steur (VVD) van Veiligheid en Justitie maandag in een brief aan de Tweede Kamer. Uit de prognoses van het ministerie blijkt dat er de komende vijf jaar minder cellen nodig zijn, door onder meer de daling van criminaliteit en het feit dat rechters minder lange straffen opleggen. Op dit moment staat al een derde van de cellen leeg. Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil niet bevestigen dat de gevangenis in Zoetermeer zal sluiten.

,,Het klopt dat we geen leegstand kunnen financieren, maar van het sluiten van concrete locaties is nog geen sprake,” reageert woordvoerder Jaap Oosterveer namens het ministerie. ,,Er doen ongetwijfeld lijstjes met vestigingen de ronde, maar er is nog niks definitiefs. Pas rond de zomer moet er een concreet plan liggen.”

Frans Carbo, bestuurder  van Abvakabo FNV, vindt het maar vreemd dat het ministerie van Veiligheid en Justitie ontkent dat Zoetermeer en andere locaties op de nominatielijst staan. ,,Ze hebben het conceptplan met de lijst zelf rondgestuurd aan alle gevangenissen in Nederland. Maandag hebben de directeuren van de instellingen hun personeel ingelicht over de sluitingsvoorstellen. Zoiets doe je toch niet als het geen vergevorderde plannen zijn?”

De gevangenis werd in 1995 aangelegd aan de Rokkeveenseweg in Zoetermeer, vlakbij de A12. De penitentiaire inrichting is een Huis van Bewaring en een Inrichting voor Stelselmatige Daders (ISD). Het vormt met de locatie Scheveningen de Penitentiaire Inrichting (PI) Haaglanden. De gevangenis kwam in september 2015 in het landelijke nieuws vanwege een dodelijke steekpartij in het cellencomplex.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Zoetermeer? Gratis abonneren!