Interview met Mira van de Griendt van dansschool MiraTango

2 November 2018, 12:11 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Mira van de Griendt begon in september 2018 aan haar vijfde jaar met MiraTango, een dansschool voor Argentijnse tango. Ter ere van dit lustrum geeft de 35-jarige eigenaresse/docente dit schooljaar vijf tangosalons bij CKC & partners, haar thuisbasis in Zoetermeer. Een interview over de liefde voor dans, avonturen in Buenos Aires en het mysterie van de tango. 'Je kunt eindeloos blijven leren.'

Met haar donkere haar en ogen heeft Mira van de Griendt ergens wel wat weg van iemand die uit Argentinië of een ander Zuid-Amerikaans land komt. ,,Mensen denken inderdaad soms dat ik roots heb in Argentinië. Misschien in een vorig leven, ha ha." Ze is echter Nederlands, geboren in 's-Hertogenbosch, met voorouders afkomstig uit Nederlands-Indië. Het maakt haar passie voor tango niet minder groot. ,,Als ik die muziek hoor, dan kom ik weer thuis. Zo'n gevoel. Het raakt mij heel erg."

Als kind danste Van de Griendt al in de huiskamer als haar ouders klassieke muziek of iets anders op hadden staan. Ze deed op jonge leeftijd aan jazzballet, salsa en streetdance en een dansopleiding leek een logische vervolgstap. Het liep anders. ,,Ik heb intensief ballet gedaan en mijn docente wilde mij naar de dansacademie sturen, maar dat heb ik niet gedaan. Ik koos voor een docentenopleiding beeldende kunst & vormgeving en heb later ook een master kunsteducatie gedaan. Ik heb daarna wel eens spijt gehad dat ik niet meteen de dansrichting ben opgegaan."

'Ik bakte er helemaal niets van' 


[caption id="attachment_60540" align="alignright" width="300"] Mira met danspartner Lucas.[/caption]

Maar wat in het vat zit, verzuurt niet en in 2004 wakkerde de dansvlam weer aan. Van de Griendt ging met haar vader mee naar een tangosalon in Nijmegen en raakte verknocht. ,,Ik dacht; misschien kan ik hem met mijn salsakwaliteiten wel volgen. Ik bakte er helemaal niets van en toen ben ik op les gegaan. De tango is net als het leven, je kunt blijven leren. De tango bestaat uit zoveel soorten muziek en stijlen, het eindigt nooit. En met elke persoon is het weer anders. Zoals mensen zich de ene dag beter voelen dan de andere, dat reflecteert zich in het dansen ook. Je ervaart alles steeds anders."

Van de Griendt ging na een paar jaar tangodocenten assisteren en werkte fulltime bij het CKC op de educatieafdeling totdat ze in 2014 klaar was om zelf docente te zijn. In het kielzog daarvan besloot Van de Griendt MiraTango op te richten. ,,Nu is tango echt mijn fulltime baan. Daarmee is een droom uitgekomen. Ik geef overal in het land, en soms in het buitenland, les. Mijn compagnon Lucas Malec is een Argentijn met wie ik nu veel lesgeef in Amsterdam. In Zoetermeer geef ik op woensdag drie groepen les, bij elkaar zo'n dertig leden."

Mekka


Inspiratie deed Van de Griendt onder meer op in Buenos Aires, het mekka van de tango. Ze bezocht de Argentijnse hoofdstad al vijf keer, ook omdat ze geïnteresseerd is in de achtergrond van de dans. ,,Ik heb geprobeerd om daar op vakantie te gaan. Ik ging er eens twee maanden heen met een vriendin. We gingen eerst een paar weken naar Buenos Aires en wilden toen vijf weken reizen. We waren één week onderweg toen we dachten; 'wat doen we hier? We moeten terug!' Eenmaal terug in Buenos Aires hebben we een maand bijna alleen maar gedanst."

In de zogeheten milonga's (tangosalons) kunnen tangoliefhebbers de hele dag terecht voor lessen en danssessies. ,,Het is er heel toegankelijk en niet duur, met ook lessen in het Engels. Overdag volgden we lessen, 's avonds aten we om 00:00 uur en dan was het om 01:00 uur tangodansen en om 03:00 uur door naar de volgende plek. Soms een traditionele milonga met chique houten vloeren en tafels en etiketten, en soms in ruimtes met oude versleten banken en jongeren op sneakers. Ik houd er het meeste van om tango te dansen met anderen, zoals Zuid-Amerikanen, die voornamelijk geraakt worden door de muziek en dat helemaal beleven. Het is zó verslavend."


Argentijnse tango bij CKC


Voor sommigen is Buenos Aires echter wat te ver, en dan bieden de tangosalons bij het CKC uitkomst. Vanwege het lustrumjaar zijn er dit schooljaar vijf, de tweede is op zondag 11 november. Mensen die kennis willen maken met tango kunnen om 13:00 uur deelnemen aan een proefles en aansluitend zijn er twee besloten workshops voor gevorderden, met een feestelijke afsluiting die tot 21:30 uur duurt. Aanmelden kan via: [email protected]. Kijk voor meer informatie ook op www.miratango.nl.

Van de Griendt kijkt er naar uit om nieuwe mensen kennis te laten maken met de tango. ,,Het doel van de Argentijnse tango is improviseren. Je werkt geen stappenplan af zoals bij sommige andere dansen. Het is een taal die je leert. Ik omschrijf het wel eens zo; wij leren mensen de letters en zij maken er woorden van."