Deze maand is in Zoetermeer de kick-off voor de vierde editie van De Ondernemersschool gestart. Circa 15 ondernemers in spe volgen hierbij een vanuit de gemeente aangeboden opleidingstraject van 20 lessen waarmee ze klaargestoomd worden voor het ondernemerschap. De afronding bestaat uit een pitch die wordt beoordeeld door een onafhankelijk jury. Irma de Graaff, sinds 1 januari 2018 ondernemerscoach vanuit Ter Zake Het Ondernemershuis, begeleidt hen. Dat doet ze in samenwerking met docent en ondernemer Wim Kierdorff, Qredits, de RVOZ en collega Harold Beffers.
Hoe ben jij in deze rol beland?
,,Ik heb hiervoor bijna dertig jaar bij de Kamer van Koophandel gewerkt, waar ik voorlichting gaf aan ondernemers in alle fasen van de bedrijfsvoering. Heel leuk om te doen. Ik had met allerlei mensen te maken en gaf ook seminars aan ondernemers, studenten en ondernemersverenigingen. Door een reorganisatie werd mijn taak helaas opgeheven. Er kwam een transitie naar het digitale spectrum en ik begon de persoonlijke gesprekken met de mensen steeds meer te missen. Diverse gemeenten vroegen mij toen workshops of gastlessen te geven en dat was ook het geval in Zoetermeer. Zo ben ik hier terechtgekomen."
Wat maakt jou geschikt als ondernemerscoach?
,,Ik denk dat ik heel goed in staat ben de taal van de ondernemer te spreken. 'De ondernemer' bestaat niet, maar ik snap goed op welk niveau de ondernemer zich bevindt. Ik kan me verplaatsen waar hij zij mee zit of op vastloopt. Of het nu gaat om een man die een bedrijf heeft gehad met 100 man personeel en een nieuw concept vanaf de grond wil opbouwen of iemand die al jaren een idee heeft maar nog niet als ondernemer actief is geweest. Ik kan mij goed verplaatsen in de persoon tegenover me."
[caption id="attachment_49433" align="alignright" width="300"] Irma de Graaff.[/caption]
Ik kan me voorstellen dat je soms ook iemand afraadt om een eigen zaak te beginnen.
,,De term ondernemerscoach doet misschien vermoeden dat ik iedereen naar het ondernemerschap wil coachen, maar dat is absoluut niet het geval. Ik kan ook iemand een spiegel voorhouden en het iemand afraden. Een timmerman die goed kan timmeren is nog geen goede ondernemer. Het gaat ook om het vermarkten van je vaardigheden en dat is voor veel mensen een lastige hobbel. Sommige mensen komen tot de conclusie dat ondernemerschap (nog) niet voor hun is weggelegd. Dat adviseer ik ze soms ook. Niemand is er bij gebaat als ik mensen richting ondernemerschap ga kletsen als ze daar niet op toegerust zijn. Dan kun je ook andere partijen schade berokkenen."
Wat houdt De Ondernemersschool precies in?
,,Het is een opleiding die we aanbieden van de Stichting Qredits Microfinanciering Nederland. Het is bedoeld om mensen te helpen bij het vormgeven van hun plannen en om zichzelf beter te profileren, zodat ze anderen goed kunnen vertellen waar ze voor staan. Buiten dat stukje presentatie weten ze ook dat ze door deelname aan De Ondernemersschool de kans op een rendabel bedrijf vergroten."
Hoe ziet het traject eruit?
,,We zijn nu nog bezig met de kick-off die uit vier bijeenkomsten bestaat. Dat is nieuw ten opzichte van eerdere jaren. Zie het als een soort voorselectie waarbij we van de ongeveer 23 personen maximaal vijftien deelnemers overhouden. De kick-off is vooral om te ontdekken hoe de mensen erin staan en of ze het kunnen opbrengen om vanaf 6 november wekelijks twee avonden stevig aan de bak te gaan. Over een periode van tien weken zijn er dan bijeenkomsten met gastdocenten en ondernemer Wim Kierdorff is als externe docent verbonden aan De Ondernemersschool. Wim is ervaren ondernemer en coach en ik ben er hoofdzakelijk voor de uitleg over wetten en regels en één op één-begeleiding. Halverwege februari is er een pitchavond waarbij er diverse winnaars worden aangewezen door een jury."
Zijn er kosten aan verbonden?
,,De kick-off-bijeenkomsten zijn gratis, belangstellenden kunnen gewoon aanschuiven. De overgebleven deelnemers betalen 100 euro per persoon als bijdrage."
Wat is de grootste struggle voor de ondernemers in spe?
,,Ze hebben moeite om het verdienmodel goed te benoemen en dat ook te berekenen, voor zover dat mogelijk is. Nog veel lastiger is het voor hun om naar buiten te treden en zichzelf in de etalage te zetten. 'De vent is de tent,' zeg ik altijd. Jij bent het bedrijf, dus het valt of staat met jou. Het is nog niet zo gemakkelijk voor iedereen om zijn/haar kwaliteiten in optima forma te tonen."
[caption id="attachment_49153" align="alignnone" width="900"] De deelnemers van vorig jaar na de pitchavond.[/caption]
Jij hebt vast een voorbeeld van iemand die dat obstakel overwonnen heeft.
,,Vorig jaar hadden we Nel in onze groep, een beginnend massagetherapeute. Ze kwam heel verlegen binnen met een houding van; stel mij vooral geen vragen. We prikkelden haar en toen bleek er in die bescheiden tengere dame veel meer veerkracht te zitten dan je zou denken. Ze werd steeds enthousiaster en heeft alles aangegrepen wat in de opleiding voorbijkwam. Er is ook geen vraag te stom, ze moeten zich veilig voelen in de groep. We vragen hen al snel voor de groep te staan om hun bedrijf te presenteren. Voor de meeste mensen doodeng, maar ze gaan er allemaal staan. Ze weten ook: iedereen komt aan de beurt. En wat betreft Nel: Het bedrijf Shimosto staat en Nel werkt er keihard aan."
Wat geeft jou de grootste voldoening als ondernemerscoach?
,,Ik word er gewoon heel blij van als ik met beginnende ondernemers kan sparren. En als ik zie dat mensen leren, groeien en misschien wel in staat zijn handen en voeten te geven aan hun idee, dan geeft mij dat enorm veel voldoening."
Meer weten over De Ondernemersschool?
Ga dan naar www.tzho.nl of kom vrijblijvend langs aan de Markt 3 en vraag naar de mogelijkheden.
Foto boven: tijdens de kick-off deze maand. Links Irma de Graaff, tweede van rechts: Nel.