Al bijna tien jaar runnen Aad van Jole (60) en zijn zoon Barry (30) JJ Music House aan de Van der Hagenstraat. Het kleinschalige muziekcentrum mag dan weliswaar niet enorm van omvang zijn, maar de kwaliteit van de optredens is er zeker niet minder om. Een nadere kennismaking aan de hand van een interview met de twee bevlogen eigenaren én een diashow!

De in Den Haag opgegroeide Aad omschrijft zichzelf niet als een rauwe rocker, maar als kind raakte hij wel snel geïnspireerd door muziek. ,,Die drumbands en muziekkorpsen die over straat liepen hadden op mij als klein mannetje een magnetiserende werking.” Vooral drummen vond hij geweldig en op zijn veertiende ging hij lessen volgen. Later speelde hij in diverse bands.

Zoon Barry erfde de muzikale genen. Hij volgde lessen keyboard, piano, drummen, maar bekwaamde zich vooral in gitaarspelen. Aad: ,,Ik kan mij nog een moment herinneren toen Barry anderhalf, twee jaar was. In mijn toenmalige woning in Rijswijk zat hij in zijn kruippak voor mijn audio-installatie. Met een koptelefoon op, luisterend naar waarschijnlijk Iron Maiden of zo. Niet muziek waar een anderhalfjarige naar zou moeten luisteren, maar waarvan ik dacht; dat moet hij ook even geprobeerd hebben. Haha.”

In 2005 veranderde het leven van Aad. Na een burn-out gooide hij het roer om en wilde hij iets compleet anders gaan doen. Hij startte in juli 2007 met een eigen muziekcentrum en Barry, die aanvankelijk nog ergens anders werkte, en bezig was met zijn opleiding voor geluidstechnicus, sloot later aan. Ze begonnen tegenover ’t Keerpunt aan de Van der Hagenstraat en verhuisden in 2012 naar een voormalig opslagterrein van de gemeente een paar honderd meter verderop.

Voormalig Toto-gitarist

Fred de Wilde (eerste zanger Shocking Blue), André van Geldorp (gitarist Shocking Blue), de Amerikaanse trompettist Tom Brown, voormalig Toto-gitarist Tony Spinner; enkele grote namen wisten hun weg in het voorbije decennium te vinden naar JJ Music House. Geluid, licht en apparatuur zijn er van hoog niveau en dus vinden zowel beginnende als ervaren bands en muzikanten het prettig om er op te treden. ,,Mensen weten hoe wij erin staan en we hebben een hoge gunfactor,” zegt Aad.

Volgens Barry is JJ Music House uniek in zijn soort. ,,Wij hebben iets neergezet wat eigenlijk alleen grote zalen/muziekcentra doen, maar wij doen het in het klein. Dat vind je naar mijn idee nergens. Licht en geluid zijn hier van kwalitatief zeer hoog niveau. De professionaliteit staat hier hoog aangeschreven. Dat is de reden dat bepaalde bands naar JJ Music House komen. De apparatuur is van hoge kwaliteit. De spullen zijn van hoog niveau. Dat in combinatie met mijn technische vaardigheden, maakt het plaatje compleet.”

Ook beginnende artiesten en muzikanten in opleiding krijgen er geregeld een kans, al filteren Aad en Barry wel steeds meer op kwaliteit. Daarom startten zij in 2017 met een bescheiden entreeheffing van 2,50 euro. Sommige bands vragen meer. Aad en Barry ontkomen er ook niet aan, willen zij de boel draaiende houden. Maar, het tienjarig bestaan neemt niemand hen meer af.

Aad: ,,Dat is wel tof, we hebben het wel voor elkaar. We hebben iets neergezet waar we trots op kunnen zijn.”

Deze diashow vereist JavaScript.

Foto’s: Zoetermeers Dagblad.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Zoetermeer? Gratis abonneren!