De laatste 25 grote liggers voor het viaduct voor station Lansingerland-Zoetermeer worden vandaag geplaatst. Gisteren werd hiermee gestart. De liggers zijn 48 meter lang en 130 ton zwaar per stuk. Het betreft het gedeelte van het viaduct aan de noordkant van de A12 tot aan het talud met de huidige RandstadRail-sporen.

Met de plaatsing is de overbrugging compleet. Het viaduct wordt vanaf dit punt verder geprepareerd voor het doortrekken van de RandstadRail-sporen en inrichting.

Het is mogelijk om een kijkje te nemen bij het plaatsingsproces. Dit kan vanaf het uitzichtpunt, te bereiken via het looppad vanaf de Zoetermeerselaan (ter hoogte van Prismalaan West). Het uitzichtpunt is geopend van 09:00 tot 16:00 uur.

Het viaduct en station Lansingerland-Zoetermeer zullen onderdeel gaan uitmaken van Vervoersknoop Bleizo dat vanaf december 2018 zal gaan fungeren als spin in het verkeersweb van deze regio. Naast de verbinding tussen Zoetermeer en Lansingerland (Berkel, Bergschenhoek en Bleiswijk) komen er 700 gratis parkeerplaatsen en veel overstapmogelijkheden. De verwachting is dat er dagelijks circa 10.000 reizigers gebruik van zullen maken.

Foto: in augustus 2017 werden al 31 liggers van 61 meter met een totaal gewicht van 5,5 miljoen kilogram over de A12 gehesen. Met die liggers werd al een groot deel van de basis van het viaduct voor het toekomstige station gevormd.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Zoetermeer? Gratis abonneren!