700 sportclubs moeten wachten op subsidies voor verduurzaming

17 April 2024, 12:09 uur
Landelijk
mainImage

Zeker zevenhonderd amateursportverenigingen kunnen niet verder met hun plannen om te verduurzamen. Volgens het Register voor Verenigingsbestuurders (RVVB) is de pot met overheidssubsidies leeg, waardoor de sportclubs moeten wachten.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport had voor dit jaar 79 miljoen euro uitgetrokken voor de regeling Stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties (BOSA). Maar de RVVB zegt dat meerdere verenigingen sinds eind maart te horen krijgen dat ze langer moeten wachten op de goedkeuring van de subsidie.

Dat is een grote tegenvaller voor de amateurclubs en zorgt voor veel onzekerheid, zegt Daniel Klijn, bestuurder bij de RVVB. "Verenigingsbestuurders hebben maandenlang keihard gewerkt om verduurzamingsplannen te maken, draagvlak hiervoor te creëren binnen de club en de financiering rond te krijgen. De overheid heeft ze daar actief toe aangezet. Het zou ontzettend jammer zijn als sportverenigingen nu niet verder kunnen. Uiteindelijk moet het toch betaald worden en zal de rekening alleen maar hoger uitvallen voor iedereen."

Volgens het ministerie van VWS is de subsidieregeling nog niet uitgeput en worden er nog altijd aanvragen behandeld, maar het geld gaat er wel snel doorheen. Daarom is besloten om 22,5 miljoen euro, die oorspronkelijk bedoeld was voor de regeling in latere jaren, naar voren te schuiven. Dat is volgens Klijn niet genoeg. De zevenhonderd verenigingen die zich gemeld hadden, hebben naar schatting 60 miljoen euro subsidie aangevraagd. Bovendien is het pas april, dus dat bedrag kan in de loop van het jaar nog flink oplopen.
 

 


Door: ANP