Brandweer wil snel besluit over vuurwerkopslag in woonwijken

31 January 2024, 14:05 uur
Landelijk
mainImage
LMOFOTO

Brancheorganisatie Brandweer Nederland wil dat de politiek haast maakt met een besluit over vuurwerkopslag in woonwijken. Tot nu toe mogen detailhandelaren licht vuurwerk onder bepaalde veiligheidsregels opslaan, maar dat kan heel gevaarlijk zijn, zo is uit onderzoek gebleken. Brandweer Nederland wil dat de regering en de Tweede Kamer duidelijkheid verschaffen over welke risico's van vuurwerkopslag en -vervoer nog acceptabel zijn in de huidige samenleving. Dat zegt Anton Slofstra, verantwoordelijk voor incidentbestrijding bij Brandweer Nederland en brandweercommandant en directeur van Veiligheidsregio Gelderland-Midden.

Slofstra verwijst naar het incident in Rotterdam, waar maandag in allerijl een vuurwerkopslag moest worden ontruimd om te voorkomen dat een brand na een explosie zou overslaan naar die opslag. "Veiligheid kan alleen worden gegarandeerd als de veiligheidsmaatregelen van transport, opslag en gebruik in overeenstemming zijn met de risico's. Dat lijkt nu niet het geval, zoals deze week weer eens pijnlijk duidelijk werd", aldus Slofstra. De Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers pleitte eerder deze week al voor meer aandacht voor de veiligheid van brandweermensen en dat heeft ook volgens Slofstra de hoogste prioriteit.

De Universiteit Twente waarschuwde in december na een onderzoek dat licht vuurwerk, dat bestemd is voor consumenten, bij brand toch voor een massa-explosie kan zorgen. Het vuurwerk is minder veilig dan gedacht en het effect van brand in een vuurwerkopslag is onvoorspelbaar, aldus de onderzoekers, die ook politieke aandacht bepleitten. Voor Brandweer Nederland was dat aanleiding om de instructies aan te passen en gelijk te trekken met die voor zwaar vuurwerk, zo bevestigt een woordvoerder woensdag berichtgeving van onder meer het AD.

De eerste prioriteit bij brand bij een vuurwerkopslag is nu het evacueren van omwonenden. Brandweermensen blijven op veilige afstand tot er geen explosiegevaar meer is. Eerder mochten zij bij opslag van licht vuurwerk tot op 25 meter naderen. "Het was na het onderzoek duidelijk dat aanpassing van de blusinstructie het enig juiste was om te doen, maar het was een duivels dilemma", aldus Slofstra. "De brandweer wil helpen en blussen als het kan. Maar het risico op een massa-explosie maakt dat ze op ruime afstand moeten blijven, wat in de dichtbebouwde samenleving niet altijd mogelijk is en óók grote consequenties kan hebben."