Erkenning Palestijnse staat voor kabinet niet aan de orde

22 May 2024, 18:00 uur
Landelijk
mainImage
ANP

"Eenzijdige erkenning van een Palestijnse staat brengt een oplossing op dit moment niet dichterbij. Dat vraagt om een zorgvuldige afweging." Dat laat een woordvoerder van demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) weten als reactie op het besluit van Spanje, Ierland en Noorwegen om de Palestijnse staat te erkennen.

Nederland is al decennialang voorstander van een tweestatenoplossing waarbij Israël en een onafhankelijke en levensvatbare Palestijnse staat vreedzaam naast elkaar bestaan. Erkenning van een Palestijnse staat zal volgens de woordvoerder onderdeel moeten zijn van het politieke proces naar een tweestatenoplossing.

In de Tweede Kamer is ook geen steun voor zo'n stap. Raymond de Roon (PVV) noemde de Palestijnen vorige week in een Kamerdebat nog een "nepvolk". De grootste partij in de Kamer stelt zich vierkant achter Israël op. Ook voor andere coalitiepartijen is er geen steun voor de stap van de drie landen.

Duurzame vrede

Ruben Brekelmans van de VVD vindt het "onverstandig" wat Madrid, Dublin en Oslo doen. "Erkenning van de Palestijnse staat moet onderdeel zijn van duurzame vrede en een tweestatenoplossing, die beide kanten accepteren. Eenzijdige acties brengen een oplossing verder weg. En worden door Israël gezien als het belonen van terreur."

"Ik vrees dat de betrokken landen dit vooral doen voor de eigen bühne. Door nu te erkennen halen ze een beloning van tafel voor een doorbraak in het Israëlisch-Palestijns conflict. Liever ziet NSC een dergelijke stap in het kader van een pad naar een oplossing van het conflict", reageert Caspar Veldkamp (NSC).

Belangrijke stap

Linkse partijen pleiten al langer voor erkenning van de Palestijnse staat. Kati Piri van GroenLinks-PvdA spreekt van een "belangrijke stap" van Spanje, Ierland en Noorwegen. "Een essentiële stap voor langdurige vrede is het erkennen van de Palestijnse staat", zegt ze op X.
 

 


Door: ANP