Fans hertenkampen juichen, dierenrechtenclub teleurgesteld

12 December 2023, 15:31 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Het besluit om hertenkampen toch te behouden in Nederland roept gemengde reacties op. Jan Willem van Holland van steunpunt Hertenkampen.NL noemt het "verschrikkelijk goed nieuws", zowel voor bezoekers van hertenkampen als voor "de duizenden vrijwilligers die de dieren verzorgen". Aysis Piet van Animal Rights vindt het juist "ontzettend teleurstellend".

Het kabinet stuurde eerder aan op sluiting van de hertenkampen. Dam- en edelherten zouden niet meer als hobbydieren aangeschaft mogen worden, omdat ze dan niet hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen. Demissionair minister Piet Adema (Landbouw) heeft nu echter toch een andere afweging gemaakt, waarin de lange geschiedenis van hertenkampen in Nederland de doorslag geeft.

"Dat is een drogreden", vindt Piet van Animal Rights. "Als je zo graag 200 jaar terug in de tijd wilt leven, gooi dan je telefoon weg, stop met cola drinken en sluit je internet af." Dat iets al lang bestaat, wil volgens haar niet zeggen dat het ook wenselijk is. Volgens Piet moet de enige vraag zijn: wat is het beste voor het dier? "Het is niet zo dat dieren op hertenkampen worden mishandeld of pijn lijden, maar het is niet de omgeving waar ze thuishoren. Het zijn gewoon wilde dieren, de vrije natuur is beter voor ze."

Jan Willem van Holland pleitte de afgelopen tijd juist samen met andere liefhebbers voor het openhouden van de hertenkampen. Hij is beheerder van de Dierenweide Julianapark in Utrecht. Dit soort parken biedt mensen "een laagdrempelige mogelijkheid om deze prachtige dieren op korte afstand te zien", zegt hij.

"De herten zijn meestal al een paar generaties hier. Dit is het territorium dat ze kennen", stelt Van Holland. Volgens hem kan het dierenwelzijn goed worden gewaarborgd, bijvoorbeeld door de natuurlijke omstandigheden na te bootsen. "Je moet bijvoorbeeld zorg dragen voor beschutting, water en een mogelijkheid om vluchtgedrag te vertonen." Dat houdt bijvoorbeeld in dat het hert zo'n 45 meter moet kunnen rennen, legt de parkbeheerder uit. Bezoekers zorgen daarbij voor flink wat sociale controle, voegt hij eraan toe. "Als mensen zien dat er een vuiltje in een oog zit, hangen ze gelijk al aan de bel. Dat is een stevige stok achter de deur."

Wat Aysis Piet betreft heeft Adema zijn prioriteiten niet op orde. "Dit is het gebruiken van dieren voor vermaak. Wij zullen ons daar altijd tegen blijven verzetten."

 


Door: ANP