NPO wil niet meer over kijkcijfers praten: gewoon ophouden

23 April 2024, 16:43 uur
Landelijk
mainImage
ANP

NPO-voorzitter Frederieke Leeflang probeert "niet meer over kijkcijfers te praten". Dat zei zij dinsdag tijdens een debat dat de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) organiseerde. Het debat was georganiseerd naar aanleiding van de bevindingen in het rapport van de Commissie-Van Rijn over grensoverschrijdend gedrag bij de NPO. Daarbij waren tientallen makers van programma's aanwezig.

"Gewoon ermee ophouden", zei Leeflang over het kijken naar de kijkcijfers, die dagelijks verschijnen. "Dit wordt mij echt niet altijd in dank afgenomen, maar het is wel zo." De mensen in het publiek reageerden verbaasd op deze uitspraak van Leeflang, omdat kijkcijfers vaak als belangrijk worden geacht voor omroepen en makers van programma's. "Schrijft de pers mee?", vroeg iemand zich af.

Leeflang werd ook gevraagd naar wat er met presentatoren wordt gedaan als zij grensoverschrijdend gedrag vertonen. De Commissie-Van Rijn adviseerde in februari in een rapport onder meer dat presentatoren meer begeleiding moeten krijgen.

"Er zijn altijd leidinggevenden om de presentator heen die diegene moeten beschermen", antwoordde Leeflang op de vraag uit het publiek. "Als echt blijkt dat het niet gaat, dan moet de consequentie zijn dat de betrokken omroep of de NPO zegt: dit kan zo niet langer."


Door: ANP