Veel Nederlanders op vakantie in eigen land, geld speelt rol

25 April 2024, 09:00 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Deze meivakantie kiest 42 procent van de vakantiegangers voor een vakantie in eigen land. Dat blijkt uit onderzoek van de ANWB onder ruim duizend Nederlanders van 18 jaar en ouder die op vakantie gaan tussen 27 april en 12 mei. "Nederland past goed bij een kortere vakantie: de kust, bos en heide, maar ook historische steden en dorpen worden graag bezocht", aldus de organisatie.

Bijna de helft van de ondervraagden zegt dat de hoge prijzen invloed hebben op de vakantieplannen. Vakantiegangers in Nederland gaan daarom korter op vakantie. Ook kiezen mensen ervoor om minder vaak betaalde uitjes te ondernemen of uit eten te gaan. In vergelijking met voorgaande jaren zegt ruim een kwart dat zij minder uitgeven. Ruim een derde geeft hetzelfde uit deze meivakantie.

De grootste groep (33 procent) gaat een midweek op vakantie, gevolgd door een week of een weekend (beide 26 procent). Aan activiteiten, eten en drinken zegt het merendeel zo'n 50 euro uit te geven per persoon per dag. Voor een gezin met twee ouders en twee kinderen die een midweek op vakantie gaan in Nederland wordt er gemiddeld tussen de 700 en 2600 euro uitgegeven deze meivakantie.

Kortingsactie

Aan de accommodatie besteedt bijna de helft maximaal 50 euro per persoon per dag. Limburg, Drenthe en Gelderland zijn de populairste bestemmingen bij vakantiegangers. Zij kiezen voor een huisje op een vakantiepark of daarbuiten, een hotel of een bed & breakfast of ze gaan kamperen met eigen middelen. De auto wordt het vaakst gekozen als vervoersmiddel (87 procent), een klein deel (7 procent) gaat met het ov op vakantie.

Voor betaalde uitjes als museum, dierentuin en attractiepark maakt 40 procent gebruik van een kortingsactie. Verder gaan Nederlanders aankomende week veel de natuur in om te wandelen en te fietsen. Populaire gebieden daarvoor zijn de Noordzeekust, de Achterhoek, het Nationaal Park Drents-Friese Wold, de Veluwe en Zuid-Limburg. Bij 30 procent gaat de eigen fiets mee op vakantie en van de vakantiegangers die dit niet doen, kiest 23 procent ervoor om ter plekke een fiets te huren.

Bijna een derde van de ondervraagden zegt duurzaamheid belangrijk te vinden als ze op reis gaan. Zij houden rekening met afval scheiden, gebruiken vaker de fiets en kiezen voor een duurzame accommodatie.
 

 


Door: ANP