VVD en BBB niet bezorgd over beknotting persvrijheid

3 May 2024, 14:24 uur
Landelijk
mainImage
ANP

VVD, NSC en BBB maken zich geen zorgen over beknotting van de persvrijheid, ook niet als PVV in een nieuw kabinet komt. "We hebben voldoende vertrouwen in de democratie en de rechtstaat dat het niet zo ver komt", zegt BBB-Kamerlid Henk Vermeer. De VVD zegt zich altijd te hebben ingezet voor de vrijheid en veiligheid van de pers "en dat zullen we blijven doen, in welke politieke constellatie dan ook", zegt VVD-Kamerlid Claire Martens.

Ook NSC zal in haar politieke werk altijd "vechten" voor betrouwbare informatievoorziening en onafhankelijke journalistiek, zegt NSC-Kamerlid Nicolien van Vroonhoven. Betrouwbare informatievoorziening is in een rechtstaat van "groot belang" en onafhankelijke journalistiek "een belangrijke pijler van onze democratie".

VVD, BBB en NSC onderhandelen met PVV over een nieuw kabinet. PVV-leider Geert Wilders heeft meerdere keren gezegd dat hij de publieke omroep wil afschaffen en uit vaak kritiek op de media. De internationale journalistenorganisatie Reporters Sans Frontières (RSF) en de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) maken zich daar zorgen over.

Minder geld

BBB vindt dat de NPO het met minder geld moet gaan doen, zegt Vermeer. Hij benadrukt dat BBB "pal staat voor persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting."

Vermeer wijst erop dat de vier partijen eerder afspraken hebben vastgelegd over bescherming van de democratische rechtstaat. "We houden elkaar aan die gezamenlijke afspraken."

'Van wezenlijk belang'

In die afspraken staat onder meer dat voor het goed functioneren van de democratische rechtstaat "onafhankelijke instituties, zoals rechtspraak, wetenschap en media, van groot belang zijn. De partijen zullen deze beschermen en versterken."

NSC staat "pal voor onze Nederlandse Publieke Omroep. Die heeft voor de onafhankelijke informatievoorziening namelijk een centrale en verbindende rol", zegt Van Vroonhoven. De partij vindt een "pluriform Nederlands media-aanbod van wezenlijk belang. Het (online)aanbod van nieuws mag niet nog verder verschralen en/of in buitenlandse handen vallen."

'Essentieel'

"Persveiligheid is een groot goed en is bovendien essentieel voor het functioneren van onze democratie", zegt VVD'er Martens. "Het is dan ook goed nieuws dat we twee plekken gestegen zijn op de persvrijheidsindex."

RSF benadrukt echter dat "de nieuwe positie van Nederland geen echte verbetering van de persvrijheid weerspiegelt". De NVJ deelt die mening.

PVV heeft nog niet op vragen gereageerd.
 

 


Door: ANP