'Lastig om bij pesten naar leraar te stappen'

16 September 2018, 12:03 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

De aandacht voor pesten op school is groot, maar leidt er nog niet toe dat kinderen er makkelijk mee naar de leerkracht stappen. De Week Tegen Pesten richt zich dit jaar daarom specifiek op de leraren, om hen daar meer bewust van te maken. Volgens de organisatie besteden vanaf maandag zo'n duizend basisscholen in Nederland aandacht aan deze week.

Het thema dit jaar is 'Laat je zien'. ,,Het is belangrijk dat kinderen hun leraar weten te vinden als er in de klas wordt gepest," zegt een woordvoerster van de stichting School en Veiligheid. Die organiseert de Week Tegen Pesten elk jaar in september, omdat de eerste weken na de zomervakantie een belangrijke periode vormen bij de groepsvorming in een klas. ,,De leerkracht is er om de kinderen een veilige omgeving te bieden. Die taak gaat verder dan lesstof overbrengen, de kinderen moeten ook leren hoe ze met elkaar omgaan."

De organisatie noemt het herkennen van pestgedrag ,,heel ingewikkeld". ,,Dat was het al toen er nog geen telefoons en sociale media waren. Op de gangen en op het schoolplein gebeurt het ook nooit onder het oog van de leraar. Deze is er niet verantwoordelijk voor, maar moet wel ruimte bieden om erover te praten. Daarvoor moet er een vertrouwensband zijn. Leerkrachten moeten daarin investeren. Alleen als kinderen weten dat zij echt om hen geven, stappen zij naar de docent als er iets speelt."

De stichting School en Veiligheid constateert dat de aandacht voor pesten de afgelopen jaren enorm is toegenomen. Dat maakt het niet per definitie makkelijker om het onderwerp bespreekbaar te maken in de klas. ,,Docenten merken ook dat er veel druk op staat en vragen zich vaak af of ze er wel op de juiste manier aan werken. Belangrijk is daarom dat ze het er ook met collega's en ouders over hebben."

Minister Arie Slob van Basis- en Voortgezet onderwijs trapt maandag de Week Tegen Pesten af. Dat doet hij door op een Utrechtse basisschool met leerlingen in gesprek te gaan over het onderwerp. (ANP)

Fotobron: ANP.