Groep acht-leerlingen van OBS De Tjalk uit De Leyens hebben in de afgelopen weken actie gevoerd voor het rookvrij maken van scholen, speeltuinen, kinderboerderijen en sportclubs. Christina Kempe uit groep acht deed dit samen met een aantal klasgenoten, verenigd onder de naam ‘Team Rookverbod’. Zij haalden duizend handtekeningen op die afgelopen donderdag 7 maart werden overhandigd aan wethouder Isabelle Vugs van D66, die onder meer onderwijs in haar portefeuille heeft.

D66 Zoetermeer, de grootste partij van de stad met acht zetels, heeft het college opgeroepen om zich aan te sluiten bij het initiatief van de Alliantie Rookvrij Nederland: kinderen in een rookvrije omgeving laten opgroeien.

,,De helft van de kinderen die start met roken blijft de rest van hun leven doorroken met alle gevolgen van dien. Dat vraagt om een stevige aanpak,” aldus D66-raadslid Robert Schaafsma.

Zoetermeer moet zich, als het aan D66 ligt, aansluiten bij de Alliantie Rookvrij Nederland van KWF, Longfonds en Hartstichting. ,,Christina en haar team staat in de startblokken. Het kan zomaar zijn dat zij straks bij de nieuwe gemeenteraad gaan aankloppen om hun fantastische ‘jongereninitiatief’ goed onder de aandacht te brengen,” besluit Schaafsma, de nummer 9 op de verkiezingslijst.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Zoetermeer? Gratis abonneren!