Lijst Hilbrand Nawijn (LHN) heeft weer schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders betreffende de toestand van de monumentale boerderij gelegen in de Vierde Stationsstraat. Dat valt te lezen in AD/Zoetermeer.

De partij wil weten of er niet alsnog een bijdrage kan worden geleverd voor restauratie van het oude pand dat op instorten staat. En de fractie ziet graag een technische opname van de schade.

Het college stelde in een eerder stadium dat er voor de bewoners alleen een subsidieaanvraag van 5.000 euro mogelijk is. “Daarvoor kunnen wij niet eens een paal de grond in krijgen,” aldus Jacobine Bijl-Dijkshoorn eerder deze week in AD/Zoetermeer. Zij woont samen met man Evert-Jan en haar zoontje in de oude boerderij die sinds 1875 eigendom is van de familie Dijkshoorn en ooit werd aangewezen als monumentaal pand.

De staat van de boerderij verslechterde in de voorbije jaren aanzienlijk en de familie stak er zelf reeds tienduizenden euro’s in. Volgens de bewoners komt dat omdat het grondwaterpeil is gezakt, door de bouw van de wijk Rokkeveen. Bodemonderzoeker Fugro, die de situatie namens de gemeente bekeek, zegt dat het zeer aannemelijk is dat dat de hoofdoorzaak is. Al is er geen honderd procent zekerheid, omdat er geen data van voorheen beschikbaar zijn om dat aan te tonen.

“Daar verschuilt de gemeente zich nu achter, maar er zijn geen cijfers van grondwaterstanden in het verleden, dus er is ook helemaal geen vergelijkingsmateriaal.”

De familie Bijl-Dijkshoorn vroeg de gemeente diverse keren om hulp, maar kreeg naar eigen zeggen steeds nul op rekest. “We openen graag tijdens Open Monumentendag en willen best buurtactiviteiten blijven organiseren, maar dan mag de gemeente ook eens iets voor ons doen.”

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Zoetermeer? Gratis abonneren!