Op zaterdag hebben activisten van Extinction Rebellion kleren weggegeven aan klanten van H&M en Primark in Zoetermeer. Ze houden de winkelketens verantwoordelijk voor het schaden van het klimaat en mensenrechten, en willen met deze actie daar bekendheid aan geven.
Extinction Rebellion meldt er het volgende over.
Het is niet de eerste keer dat Extinction Rebellion (XR) deze actie in Zoetermeer uitvoert. Maar deze keer was hun actie deel van een nationaal actieweekend: in meer dan 80 winkels, in 27 steden [1] in Nederland liepen de activisten, onherkenbaar, elk met een paar kledingstukken bij zich, de winkels in, om tweedehandskleding in de rekken te hangen. Ook München, Duitsland, deed mee, vooruitlopend op een mogelijke Europese campagne.
Aan de opgehangen kleding hangen felgekleurde labels, waarop “Neem mee!” en “Gratis!” staat. Daarnaast staat er informatie op over hoe de fastfashionindustrie bijdraagt aan de opwarming van de aarde, terwijl werknemers als vuil behandeld worden. De vraag die Guerrilla Fashion stelt, is: "Zou het niet mooi zijn als kledingwinkels een plek waren waar tweedehandskleding een nieuw leven kan vinden?"
Behalve dat H&M 7,8 megaton aan CO₂ per jaar uitstoot, kwam 's werelds eennagrootste kledingretailbedrijf de afgelopen jaren vaak in het nieuws door leugens en greenwashing . ABF (Primark) lijkt actief z’n best te doen om data achter te houden. Op de website wordt het merk gegreenwasht: veel mooie woorden (“biologisch, duurzaam en regeneratief”, maar nergens blijkt uit dat het miljardenbedrijf CO₂ probeert te reduceren of de productie verlaagt.mDe mode-industrie is verantwoordelijk voor 8% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Dat is vergelijkbaar met de uitstoot van de hele Europese Unie. De uitstoot van broeikasgassen draagt in grote mate bij aan de opwarming van de aarde.m Daarbovenop is de retailsector één van de slechtst betalende werkgevers van Nederland, waardoor XR Zoetermeer deze winkels niet in deze tijd, en niet in onze stad vindt passen. De boodschap is dus: verander, of verdwijn!
"Stop de overproductie!"
Op de website van XR Guerrilla Fashion [6] staat uitgebreid uitgelegd wat er van de modebedrijven verwacht wordt, onderverdeeld in vier harde eisen: 1. Vertel de waarheid. 2. Stop de overproductie. 3. Behandel werknemers eerlijk. 4. Promoot duurzame alternatieven. Daarin wordt onder andere geëist dat fastfashionbedrijven geen reclame meer maken, maar ook dat de lobby voor het laaghouden van het minimumloon gestaakt wordt.
Met nog veel meer!
Extinction Rebellion komt vaak in het nieuws met disruptieve acties, zoals wegblokkades. Maar actievoeren hoeft niet altijd op te vallen. Hoewel dit een milde, non-disruptieve actie is, kan het wel confronterend zijn: “Wow, deze joggingbroeken kosten maar € 8,-!” zegt XR-rebel Antje, terwijl ze in alle zakken een kaartje stopt met de tekst: “Fast fashion is een smerige zaak”.
Eerdere acties leverden nog geen directe reactie van de bedrijven op. Een woordvoerder van Guerrilla Fashion laat weten: "Dat is teleurstellend, maar niet onverwacht. We hebben nu laten zien dat het hele land ze in de gaten houdt. We gaan ervan uit dat ze op het hoofdkantoor weten dat wij het menen als we zeggen: we komen terug, met nog veel meer!"