Steeds meer mensen vragen via de wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) hulp in de huishouding aan. Hierdoor lopen de kosten hoog op en staat in Zoetermeer, net als in de rest van Nederland, de zekerheid van zorg onder druk. Om zorg beschikbaar te houden voor iedereen is het nodig om anders naar zorg te kijken en meer te doen aan het voorkomen dat mensen hulp nodig hebben. Vanaf 1 januari 2021 gaat de gemeente daarom de methode Powerful Ageing inzetten. Een programma gericht op het vergroten van spierkracht, waardoor hulp in de huishouding minder of pas veel later nodig is.
Wethouder Ingeborg ter Laak (Zorg en welzijn) is enthousiast over deze nieuwe methode. "We worden in Nederland steeds ouder. Dat is fijn en goed, maar het zorgt ook voor een toenemende hulpvraag. We moeten zorg echt anders gaan organiseren om ervoor te blijven zorgen dat mensen de hulp krijgen die zij nodig hebben. Nu en in de toekomst. Out of the box denken en nieuwe methodes inzetten helpt hierbij."
Training gericht op dagelijkse huishoudelijke taken
Powerful ageing is ontwikkeld vanuit de sportfysiotherapie. Het programma richt zich op het versterken van de (explosieve) spiermassa. Deze spiermassa is bij uitstek nodig bij het uitvoeren van bijvoorbeeld dagelijkse huishoudelijke taken. De training is één op één toegepast op de prestaties die ouderen in hun dagelijks leven willen leveren. Voor de één is dat geconcentreerd werken en lange wandelingen maken. Terwijl de ander vitaal wil zijn om zijn partner ’s morgens uit bed te kunnen tillen en zelfstandig boodschappen te doen.
Vrijwillige deelname
Deze gerichte inzet van fysiotherapie wordt aangeboden in plaats van ondersteuning in de huishoudelijke hulp, voor diegene die hiervoor in aanmerking komen. Dit wordt besproken bij de aanvraag van hulp. Meedoen aan het programma is op vrijwillige basis en kan alleen als alternatief bij zorgaanvragen die relatief laagdrempelig zijn.
Ontmoeting
De gemeente start in januari met de voorbereidingen om zo snel mogelijk aan de gang te gaan met deze nieuwe werkwijze. Verwacht wordt dat dit voor 300 mensen per jaar een uitkomst is. De gemeente bekijkt na 16 maanden of de methode de gewenste resultaten oplevert. "Dat zit in meer dan het vergroten van spierkracht en de kostenbesparing op huishoudelijke hulp", zegt wethouder Ter Laak. "Meedoen aan dit programma zorgt ook voor meer ontmoeting tussen ouderen. In een tijd dat veel ouderen aangeven zich eenzaam te voelen is elke activiteit die dit tegengaat welkom."