Robert Graat van Staatbosbeheer heeft de noodklok geluid over het achterstallig onderhoud van de natuur- en recreatiegebieden om de steden in de regio. Het gaat om de natuur- en recreatiegebieden die de provincie met de programma's Randstadgroenstructuur en Recreatie om de Stad (RodS) heeft aangelegd vanaf de jaren '80.
Natuurvereniging Delfland sprint vervolgens op de barricaden met een brief aan de Gedeputeerde en Provinciale Staten van Zuid-Holland. Men heeft toen ook de financiering geregeld en was als oprichter en deelnemer actief betrokken bij de natuur- en recreatieschappen die het beheer en onderhoud verzorgen.
Men heeft zich vervolgens vanaf 2010 teruggetrokken uit de recreatieschappen en tegelijkertijd de financiële ondersteuning teruggebracht naar 40%. Die financiële ondersteuning heeft u nu verder gereduceerd naar 25%. Tegelijkertijd heeft de provincie Friesland de financiële ondersteuning voor beheer en onderhoud opgevoerd naar 100%. "Dat valt toch niet te rijmen met elkaar", aldus het bestuur van Delfland.
Onze ervaringen
"Als natuurvereniging Natuurlijk Delfland menen wij het recht te hebben u over dit onderwerp aan te spreken. Al vanaf het begin van de herstructurering van Midden-Delfland zijn wij actief betrokken. Eerst als partner van uw voormalige dienst Groenservice Zuid-Holland en na de overname van GZH door Staatsbosbeheer in 2010 als partner van Staatsbosbeheer", aldus het bestuur. "Samen met de Agrarische Natuurvereniging Vockestaert werken wij met onze 250 vrijwilligers aan het instandhouden van hoogstamboomgaarden, knotwilgensingels, een eendenkooi en wilgengriendje, geriefhoutbosjes, vlinderbiotopen en boerenerven. Wij rekenen hier aan Staatsbosbeheer alleen de kosten aan voor koeken, koffie en zagen. Dat nog goedkoper doen kan echt niet. Een ander schrijnend voorbeeld is het Ackerdijkse Bos. Daar krijgt Staatsbosbeheer helemaal geen financiering voor het onderhoud. Wij hebben in arren moede samen met het World Art Centre en boer Arie van den Berg van de Ackerdijkse Hoeve een coöperatie opgericht om voor een habbekrats het onderhoud voor SBB te verzorgen. Het grootste deel van het onderhoud gebeurt gratis. Bijvoorbeeld het uitsteken van de invasieve en de voor kinderen levensgevaarlijke reuzenberenklauw. Dit laatste is maar een op zich onopvallend stukje onderhoudswerk. Maar stel je voor dat wij dat in dit bos niet zouden doen. Dan zou binnen de kortste keren het hele bos vol staan met reuzenberenklauw en daarmee ontoegankelijk zijn geworden in elk geval voor kinderen. Dit kan toch niet uw bedoeling zijn?".
De cijfers
"Het is te gek. Wel 250.000 huizen erbij bouwen en dan tegelijkertijd bezuinigen op recreatie en natuur. Terwijl Zuid-Holland de provincie is met de minste natuur van Nederland. Slechts Meer aandacht en geld voor de natuur, 2 53m² groen per inwoner tegenover een landelijk gemiddelde van 281 m². Zuid-Holland heeft 8% natuur en het Zuid-Hollands Landschap voert terecht actie om dat minstens naar 10% te krijgen. Het bestuurdersmagazine Binnenlands Bestuur meldt dat Zuid-Holland de grootste achteruitgang in natuur en bos in de afgelopen tien jaar kende: 60 vierkante kilometer. Er moet niet alleen geld bij voor beheer en onderhoud van de bestaande natuur. Er moet daarnaast hetzelfde bedrag bij (drie miljoen) voor nieuwe natuur. Neem een voorbeeld aan de provincie Friesland"..