Wethouder Ingeborg ter Laak (CDA) heeft de gemeenteraad een update gegeven met betrekking tot het voormalige LangeLand ziekenhuis.
Deze update luidt onder andere als volgt.
Sinds 1 juni jl. is de fusie tussen het HagaZiekenhuis en het voormalige LangeLand ziekenhuis een feit. De naam van het LangeLand is veranderd in HagaZiekenhuis Zoetermeer. Zoals bekend maakt het college zich hard voor het behoud van een volwaardig ziekenhuis en heeft het meerdere acties ondernomen om dit te bewerkstelligen. Het college trekt daarin samen op met o.a. het Verloskundig Samenwerkingsverband (VSV) en de Eerstelijnszorg Zoetermeer (EZZ). Ook de inspanningen van raadsleden in dit dossier worden door het college zeer gewaardeerd.
De belangrijkste ontwikkelingen op dit dossier zijn:
• Tweede Kamerdebatten over acute zorg en inrichting ziekenhuiszorg;
• Financiële situatie HagaZiekenhuis;
• Onderzoeksopzet HagaZiekenhuis naar geboortezorg;
• Nieuwe bestuursvoorzitter HagaZiekenhuis;
• Start van een petitie.
Hieronder worden de ontwikkelingen toegelicht.
Tweede Kamerdebatten
Op 22 juni vond een Kamerdebat plaats over ‘Spoedeisende hulpposten’. De gemeente Zoetermeer was door de Tweede Kamercommissie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport naar aanleiding van dit debat uitgenodigd om voor het debat van 22 juni een position paper aan te leveren met de visie van de gemeente op de organisatie van de ziekenhuiszorg. Hierover bent u in een memo van 14 juni 2023 reeds
geïnformeerd. Het college ziet dit als een mooi resultaat van een intensieve lobby die richting meerdere Kamerleden werd en wordt gevoerd in de aanloop naar beide debatten. De kern van de lobby richting de Tweede Kamer is dat democratische inspraak nu onvoldoende is geborgd. Een aanpassing van de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) Acute Zorg, kan gemeenten en inwoners meer mogelijkheden bieden om daadwerkelijk invloed te kunnen uitoefenen op verandering van het acute zorgaanbod van een ziekenhuis.
Er is tijdens het debat op 22 juni veel gesproken over de maatschappelijke onrust als gevolg van (gedeeltelijke) ziekenhuissluitingen. Er zijn diverse moties aangenomen die de positie van inwoners en lokaal bestuur versterken. Zo wordt de AMvB geëvalueerd, onderzocht hoe de betrokkenheid van gemeenten in het ROAZ beter kan, en moeten zorgaanbieders in de toekomst inhoudelijk gemotiveerd reageren op aangedragen bezwaren tegen besluiten over de acute zorg.