Wethouder trots op 'open hiring proef' in Zoetermeer

21 April 2024, 14:28 uur
Lokaal
mainImage

Wethouder Jan Iedema wordt een beetje beduusd van al die aandacht voor de zogenaamde open hiring proef.

"Na het Binnenlands bestuur en de Trouw stonden ineens ook Dit was de dag, het radio 1 journaal en het NOS journaal op de stoep. Hartstikke gaaf natuurlijk en het geeft een mooie boost aan het fenomeen open hiring", zegt hij. Ik ben er super trots op dat het gelukt is om als gemeente deze proef aan te gaan en dat we twee nieuwe kanjers van collega’s in onze organisatie hebben.
Maar dat ging niet makkelijk. Ik heb als een soort evangelist stukje voor stukje onze organisatie moeten veroveren en nog steeds zijn er best wat sceptische geluiden. Tegeljkertijd; wie eenmaal ‘om’ is wordt vaak zelf ook een ambassadeur. En nu?

"Nu smaakt het naar meer. Hoe mooi zou het zijn als veel meer werkgevers ook een stap zouden zetten. Dat we het over een jaar de normaalste zaak van de wereld vinden om talenten centraal te zetten en niet altijd alleen maar te varen op een CV, of een sollicitatiegesprek. En nee, open hiring is niet altijd geschikt. Maar ja, vaak wel. Het vraagt alleen om een andere mindset, wat durf en wat vertrouwen. En van goede communicatie en begeleiding voor- en achteraf. Wil je meer weten. Ik vertel er graag over en als ik ergens mee kan helpen geef maar een seintje. Vertrouwen geven is vertrouwen krijgen".