Zoetermeers Dagblad | Zoetermeerse scouts zoeken vrijwilligers
mainImage

Zoetermeerse scouts zoeken vrijwilligers

23 september 2020, 09:40 uur
Lokaal

Op zaterdag 23 september 1995 werd bij de Zoetermeerse Scoutinggroep John McCormick (JMC) een nieuwe speltak opgericht: De Vrijbuiters. Een unieke speltak binnen Scouting Nederland die 25 jaar later nog steeds actief is. Elke vrijdagavond van 19.00 tot 21.00 uur houden de vrijbuiters hun opkomst in en om clubhuis De Chute in het groene Van Tuyll sportpark.

Speltak de Vrijbuiters is opgericht voor kinderen die het in onze grote, snelle en ingewikkelde maatschappij wat moeilijker hebben dan de doorsnee kinderen. Deze kinderen zijn in de reguliere speltakken vaak de aparte kinderen of de buitenbeentjes. Het betreft kinderen met een leerachterstand, dyslexie, dyscalculie en/of een aan autisme verwante stoornis (ADHD, ADD, PDD-NOS, PDD, etc.). Ze gaan meestal naar speciaal onderwijs.

Er vanaf komen gaat helaas niet, ze kunnen er wel mee leren omgaan. Uiterlijk zien ze er uit als alle andere kinderen. Ze kunnen alleen niet meekomen met de rest, maken moeilijk vrienden of vriendinnetjes, begrijpen de activiteiten niet direct, kunnen moeilijk de aandacht er bij houden, zijn soms hyperactief en daarom soms 'storend' aanwezig. Als leiding van een reguliere speltak zoals de welpen of scouts, weet je meestal niet goed wat je daarmee aan moet en kan het zijn dat de rest van de speltak het kind niet accepteert.

Om het 25-jarig bestaan van de vrijbuiters te kunnen vieren is Scouting JMC hard op zoek naar nieuwe vrijwilligers (M/V) die een nuttige, actieve vrijetijdsbesteding zoeken en het een uitdaging vinden om de vrijbuiters te ondersteunen in het scoutingspel. De vrijbuiter groep zou namelijk heel graag willen opsplitsen in een aparte groep voor leden van 12 tot 18 jaar en leden van 18 jaar en ouder.

Geïnteresseerden kunnen mailen voor een afspraak of verdere informatie naar [email protected]