Het hoogheemraadschap van Rijnland gaat het zwemwater van de Zoetermeerse Plas bij recreatiegebied Noord Aa behandelen met waterstofperoxide. Dat meldt de gemeente. Zoetermeer kampt al jaren met blauwalg en met deze nieuwe proef moet dat verholpen worden. Uit tests in verschillende meren in Nederland blijkt dat sterk verdunde waterstofperoxide werkt en niet schadelijk is voor het milieu.

Deze week worden er op 4 en 5 juli schermen geplaatst in het water rond het kinderstrandje. Deze schermen zorgen ervoor dat niet de hele plas hoeft te worden behandeld. Het kinderstrand blijft tijdens het plaatsen van de schermen open voor publiek en daar kan gezwommen worden.

Volgende week worden watermonsters genomen en alle vissen verplaatst die bij het kinderstrand zitten richting Zoetermeerse Plas. Afhankelijk van de resultaten van de watermonsters staat de behandeling met waterstofperoxide gepland voor woensdag 11 juli. Het zwemwater van het kinderstrand is dan op 11 en 12 juli afgesloten.

De verwachting is dat na één of twee behandelingen met waterstofperoxide, het kinderstrand de hele zomer open kan blijven. De Zoetermeerse Plas is een grote, open plas. Daarom is er gekozen om alleen het water rondom het kinderstrand te behandelen.

De stranden van de Zoetermeerse Plas hebben in de zomer vaak een negatief zwemadvies vanwege de groei van blauwalgen. De gemeente heeft afgelopen jaar al een proef uitgevoerd met ultrasone geluidsgolven om blauwalgen te bestrijden. ‘De hoeveelheid blauwalgen lijkt minder geworden, maar ze zijn nog niet verdwenen,’ aldus de gemeente Zoetermeer.

Foto: de Zoetermeerse reddingsbrigade op de Zoetermeerse Plas.