Shorttrackster Yara van Kerkhof plaatste zich vandaag tijdens de eerste dag van de Olympische Winterspelen in Pyeongchang voor de kwartfinales op de 500 meter. In de derde serie (heat) finishte de 27-jarige Zoetermeerse in het groepje van vier als tweede in een tijd van 43.430, waardoor ze zich kan gaan opmaken voor de volgende ronde komende dinsdag (bekijk video). De Russische Sofia Prosvirnova (43.376) eindigde als eerste, de Duitse Bianca Walter en de Japanse Sumire Kikuchi werden uitgeschakeld.

Van Kerkhof won vorige maand zilver op de 1500 meter bij de EK Shorttrack.

In de Gangneung Ice Arena kwam Van Kerkhof ook nog in actie bij de halve finales van de 3.000 meter aflossing (relay) met haar ploeggenoten Lara van Ruijven, Suzanne Schulting en Jorien ter Mors. Oranje kwalificeerde zich daarbij niet voor de finale op dinsdag 20 februari, maar die dag volgt er voor de Nederlandse shorttracksters nog wel deelname aan de B-finale.

Nederland beleefde een zeer succesvolle openingsdag in Zuid-Korea, met vier medailles. Schaatssters Carlijn Achtereekte (goud), Ireen Wüst (zilver) en Antoinette de Jong (brons) zorgden voor een compleet Oranje podium bij de 3.000 meter en Sjinkie Knegt behaalde zilver op de 1.500 meter bij het shorttrack. Snowboarder Niek van der Velden heeft de Spelen alweer moeten verlaten na een crash tijdens een training voor de kwalificatie van de slopestyle. Hij brak zijn bovenarm.

Foto boven: Carlijn Achtereekte heeft zojuist een gouden tijd neergezet op de 3.000 meter. Op dat moment wist ze dat nog niet, want onder andere topfavoriet Ireen Wüst kwam daarna nog in actie.

Fotograaf: © Orange Pictures / Ronald Hoogendoorn.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Zoetermeer? Gratis abonneren!