Ondernemer Ton Kouwets, met Verhuismanager.com partner van het Zoetermeers Dagblad, blikt terug op het afgelopen jaar in zijn branche. Een leerzaam jaar, met hoogte- en dieptepunten.

,,Het is een relatief rustig jaar geweest,” vertelt Kouwets, zittend in zijn kantoorruimte in ondernemerscentrum Sharebiz aan het Koraalrood 153. ,,Je merkt gewoon dat de markt van verhuismanagement op het moment rustig is. In de kantoorhandel heerst terughoudendheid. Dat zou door het opkomende flexwerken kunnen komen, waardoor er minder bedrijven verhuizen.”

Kouwets vervolgt: ,,Anderzijds denk ik dat bedrijven terughoudend zijn met investeren in nieuwe projecten. Daar hebben verhuisbedrijven last van en dus ook wij. We roepen dat het economisch allemaal fantastisch gaat, maar je ziet ook dat bedrijven op hun hoede zijn, na de crisis van 2008 tot 2013. Bedrijven moesten toen panden en personeel inleveren. Krijgen we die klap niet nog een keer, zo is nu de gedachte.”

Volgens Kouwets is men ook anders gaan ondernemen. Deskundigen vormen vaker samenwerkingsverbanden, waardoor bedrijven hun disciplines verdelen over verschillende partners en locaties. ,,Ook dan is verhuizen minder snel noodzakelijk.” Kouwets is er zelf het levende bewijs van, als één van de partners van Facility MPS. ,,Maar ik heb dit jaar wel geleerd dat samenwerken motiveert, ook als het even wat minder gaat.”

Verbouwing bij De Haagse Hogeschool eerder dit jaar.

Maar louter kommer en kwel was 2017 zeker niet, zo zegt Kouwets. Integendeel. Met Verhuismanager.com ontfermde hij zich onder andere over de Sportcampus Zuiderpark van De Haagse Hogeschool, een prestigieus project. ,,Daar ben ik heel erg trots op. Daar hebben we veel tijd en energie in gestopt én met veel plezier.”

Wat ook beklijft zijn de opnames die RTL7 kwamen maken voor een thema-uitzending over Verhuismanagement. ,,Het maken van die film was een mooie belevenis. Daarin heb ik goed kunnen vertellen wat verhuismanagement nou is. Die terugkoppeling krijg ik door die opnames ook van andere mensen. ‘Oh, dus dat doe je’.”

Ton voor de camera van RTL7.

Verder was 2017 het jaar waarin Kouwets startte met de sponsoring van JJ Music House én de B1 en A1 van SV Phoenix. ,,Toch leuk om met mijn bedrijfsnaam op hun shirts te staan en bij JJ Music House vind ik het mooi om de koppeling te maken tussen commercie en cultuur. En uiteraard hoop ik daar ooit ergens eens wat van terug te zien in de vorm van handel.”

Hoe Kouwets naar de toekomst kijkt? ,,Klaarblijkelijk is het zo dat wij met deze dienstverlening achter de conjunctuur aanlopen. De vraag naar ons is beperkter geworden, maar ik ben niet bevreesd, dat vindt zijn eigen weg wel weer. Er komen andere ideeën en ontwikkelingen, en er zullen altijd verhuizingen blijven komen. Ik heb weer mooie opdrachten in Amsterdam en Venlo, dus ik vermaak me wel.”

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Zoetermeer? Gratis abonneren!