Het haalbaarheidsonderzoek naar de Holland Outlet Mall (HOM) valt duurder uit dan aanvankelijk was begroot. Wethouders Mariëtte van Leeuwen en Marc Rosier laten in een brief aan de gemeenteraad weten dat de kosten 180.000 euro hoger zijn.

De gemeenteraad stemde eind maart 2016 in met een haalbaarheidsonderzoek naar de mogelijke komst van de Holland Outlet Mall in het stadscentrum, op de plek waar nu het Woonhart zit. CDA, SP en GroenLinks stemden tegen het raadsvoorstel.

Aanvankelijk lagen de kosten voor het onderzoek op 340.000 euro, maar dat bedrag vonden de fracties veel te hoog. Op verzoek van de raad schroefde het college de begroting terug naar 310.000 euro, waarbij er 60.000 euro door de initiatiefnemers zelf (projectontwikkelaar Provast en eigenaren Woonhart) opgehoest wordt. De gemeente neemt 250.000 euro voor haar rekening.

Het HOM heeft de gemoederen vanaf het begin flink bezig gehouden. Zowel bewoners, ondernemers en omliggende gemeenten zetten hun vraagtekens bij het superproject. Door alle extra vragen die er zijn ontstaan over deze complexe onderneming, zijn de kosten van het haalbaarheidsonderzoek toegenomen, zo menen de wethouders Van Leeuwen en Rosier.

,,De gemeente is echt een vrek. Er is geen geld voor speelplaatsen, uitkeringen of voor bestrijding van armoede, maar ze kunnen wel bijna een half miljoen besteden aan een onderzoek? Daar hebben wij grote moeite mee,” stelt GroenLinks in AD/Zoetermeer.

Het CDA baalt eveneens van de extra kosten. ,,Dat dit zonder overleg is gedaan, vinden wij ongehoord.” De SP vindt dat belastinggeld niet naar een commercieel vastgoedbedrijf moet en dat de gemeente het project ‘veel te rooskleurig’ heeft ingeschat.

Lees ook: Winkeliersvereniging Dorpsstraat maakt zich zorgen om Holland Outlet Mall