Op zaterdag 14 mei is het weer Nationale Molendag. Molen De Hoop in de Dorpsstraat doet daar aan mee en deze keer op bijzondere wijze. Naast de gebruikelijke activiteiten organiseert het molenbestuur een Molenontbijt. Om 09:00 uur staan er rondom het historische bouwwerk gedekte tafels klaar waar je kunt ontbijten.

Het aantal deelnemers is gelimiteerd tot 200 (vol is vol). Daarom worden er vooraf toegangskaarten verkocht. De kaarten zijn inmiddels gedrukt en vanaf komende zaterdag 26 maart verkrijgbaar in de molen. Adres: Eerste Stationsstraat 37a, Zoetermeer. De prijs bedraagt tien euro per stuk. Kinderen betalen vijf euro en Gildenaren 7,50 euro. U bent Gildenaar wanneer u van Molen De Hoop jaarlijks een betalingsverzoek ontvangt voor de Gildenaarsbijdrage en deze ook hebt betaald.

Molen De Hoop is één van de historische, symbolische bouwwerken binnen Zoetermeer. Het huidige gebouw werd na herstelwerkzaamheden na een grote brand eind negentiende eeuw  in 1897 neergezet. Maar volgens afbeeldingen op landkaarten die dateren uit de veertiende eeuw zou de molen al lange tijd daarvoor bestaan hebben. Tot circa 1935 heeft Molen De Hoop op windkracht gemalen. Daarna op mechanische kracht. In mei 1978 brak er brand uit in de naastgelegen maalderij, maar Molen De Hoop kwam er grotendeels ongeschonden vanaf.
.

Reageer op dit artikel