De commissie Ruimte en Leefomgeving van de Provincie vergadert volgende week woensdag 8 februari over de komst van windturbines in het Balijbos. Zó! Zoetermeer roept alle Zoetermeerders op om naar deze vergadering in het Provinciehuis in Den Haag te komen, om te laten zien dat Zoetermeer deze gevaartes niet wil in haar achtertuin.

,,Alle tien fracties van de Zoetermeerse gemeenteraad zijn tegen het plaatsen van windturbines in het Balijbos. Dit hebben we al op verschillende manieren aan de provincie laten weten, maar het Balijbos staat nog steeds op de lijst met locaties voor een windpark,” vertelt Marijke van der Meer, fractievoorzitter van Zó! Zoetermeer.

“De gemeente heeft een zienswijze ingediend. De actiegroep ‘De Balij Windmolen Vrij!’ heeft intensief gelobbyd en heel veel uitzoekwerk gedaan in een klankbordgroep. Ik ben vorig jaar zelf gaan inspreken in de commissie en in de vergadering van Provinciale Staten. Het is helaas nog niet gelukt om het Balijbos van de lijst af te krijgen, vandaar onze oproep aan alle Zoetermeerders. Samen moeten we proberen de plaatsing van de windturbines op deze plek te voorkomen.

De protesten tegen de windturbines, die waarschijnlijk meer dan 100 meter hoog worden om boven de bomen veel wind te vangen, concentreren zich – naast slagschaduw en geluidsoverlast – vooral op het feit dat de Balij voor veel Zoetermeerders een prachtig dichtbij-huis-recreatiegebied is. Daarnaast verwachten de natuurwerkgroepen dat de komst van een windturbinepark nadelige gevolgen zal hebben voor de vogels en de vleermuizen die in het gebied leven.

De commissievergadering begint om 19:00 uur. Het adres is Zuid-Hollandlaan 1 in Den Haag.