mainImage

College reageert op vragen kerstverlichting

20 november 2019, 13:58 uur
Politiek

Het Zoetermeerse college heeft gereageerd op de schriftelijke vragen die VVD Zoetermeer vorige maand stelde (lees artikel) over de plannen van de winkeliers in Oosterheem om in het wijkwinkelcentrum kerstverlichting aan te brengen. Volgens de VVD lag er aanvankelijk een akkoord van de gemeente met toestemming om de verlichting op te hangen. Twee dagen voor de deadline van de aannemer bleek dat de gemeente ineens toch had besloten het gebruik van de stroom in de lantaarnpalen geen goed idee te vinden. Ook over de communicatie met de gemeente waren klachten.

 

"Op 23 september 2019 is het verzoek, via onze aannemer Spie, aan de gemeente binnengekomen voor het aansluiten van de kerstverlichting. Daarop is geantwoord dat het niet is toegestaan om de kerstverlichting aan te sluiten op de openbare verlichting", antwoordt het stadsbestuur op de vraag waarom de gemeente gedurende vier maanden stil was richting de winkeliersvereniging.

Het college vervolgt: "Nadat er geen toestemming is verleend om de kerstverlichting aan te sluiten op de openbare verlichting is er geen reactie meer geweest van de winkeliersvereniging. Kanttekening hierbij is dat het ophangen van verlichting geen probleem is, enkel het aansluiten van de verlichting aan de openbare verlichting is niet toelaatbaar. Vanuit de installatieverantwoordelijkheid van de gemeente wordt aansluiting van derden op de openbare verlichting of de marktkasten ontraden. Bovendien wordt de gemeente bij verrekening van de stroomkosten energieleverancier en dat is niet toegestaan."

Een alternatief is dat de winkeliersvereniging vanuit hun eigen energieaansluiting de kerstverlichting aansluit. Het college laat weten dat het het huidige beleid niet gaat wijzigen. "Het huidige beleid maakt het aanbrengen van kerstverlichting in winkelcentra namelijk niet onmogelijk." 


Foto: Zoetermeers Dagblad