D66: "Den Haag kan niet zonder een jaarlijks Indisch evenement!"

3 May 2024, 12:29 uur
Politiek
mainImage
Gemeente Den Haag

Donderdagavond maakte de organisatie van de Tong Tong Fair op het Malieveld bekend de 64e editie van het festival, die over drie weken zou beginnen, te hebben geannuleerd.

D66 in de Haagse gemeenteraad noemt het besluit "een drama voor de organisatoren en alle mensen die meewerken aan de Tong Tong Fair". Sinds 1954 wordt het evenement in Den Haag gehouden, eerst onder de naam Pasar Malam Tong-Tong. Daarna als Pasar Malam Besar Pasar Malam en sinds 2009 als Tong Tong Fair.

D66-gemeenteraadslid Andrew van Esch heeft zich in het verleden ingezet voor het behoud van dit evenement en reageert teleurgesteld. "Dat de Tong Tong Fair niet door kan gaan is natuurlijk een enorme domper. Als kind ging ik er al naar toe en ik had me ook heel erg verheugd dat het dit jaar weer in het voorjaar zou plaatsvinden óp het Malieveld. Echt balen dat de organisatie de stekker er heeft uitgetrokken. We gaan nu afwachten wat dit zal betekenen voor de toekomst. Maar dat er een Indisch evenement jaarlijks moet plaatsvinden in Den Haag lijkt me evident."

"Als Indische jongen, zo noem ik mezelf nog, kan ik me een jaar zonder Pasar Malam/Tong Tong Fair niet voorstellen. Sinds mijn kinderjaren gingen we er al naar toe met de hele familie. Ook dit jaar was ik van plan om weer te gaan en dan steeds anderen mee te nemen om kennis te maken met mijn Indische erfgoed. Dat het dit jaar niet doorgaat vind ik echt heel erg, maar ook voor alle mensen die het organiseren en die wilden meedoen. Ik wens alle betrokkenen heel veel sterkte en wens ze wijsheid voor de toekomst. Den Haag kan niet zonder een jaarlijks Indisch evenement!”