Zoetermeers Dagblad | Maar acht Zoetermeerse stembureaus voldoen

Maar acht Zoetermeerse stembureaus voldoen

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Op het gebied van toegankelijkheid zijn er in Zoetermeer slechts acht stembureaus die voldoen aan de hiervoor gestelde wettelijke eisen. Dat valt te lezen in een memo van het college aan de gemeenteraad. Alle 59 stemlokalen op 58 adressen in de stad zijn bezocht en onderworpen aan een inspectie.  

De plekken die voldoen aan de criteria zijn; Stadhuis/Forum aan de Engelandlaan 502 (Centrum), MBO Rijnland aan het Van Doornenplantsoen 11 (Palenstein), Woonzorgcomplex Albrandswaard aan Albrandswaard 6 t/m 523 (Meerzicht), Stichting Middin aan de Leopoldhove 50 (Buytenwegh), IKC Klimboom aan de Nesciohove 105 (De Leyens), Welthuis Buytenhaghe aan de Bergmanstrook 45 (De Leyens), Dienstencentrum Petuniatuin aan de Petuniatuin 7a (Seghwaert) en Wijkpost Rokkeveen aan de Nathaliegang 79 (Rokkeveen).        

'De nieuwe lijst toegankelijkheidsnormen is veel uitgebreider dan de normen die voorheen werden gebruikt. De gemeente streeft ernaar om zo veel mogelijk stembureaus aan deze nieuwe normen te laten voldoen.'

Er worden maatregelen genomen om de toegankelijkheid van de andere stembureaus zo optimaal mogelijk te laten zijn. Daarmee zijn volgens de gemeente op de verkiezingsdag van 20 maart zelf nog dertig andere bureaus goed toegankelijk waaronder ook in Oosterheem. De tijdelijke maatregelen zijn met name het openhouden van buiten-, tussen- en binnendeuren middels deurwiggen en het plaatsen van drempelhulpen.

Er is een aantal risico’s waardoor de stembureaus toch niet goed toegankelijk zijn. Bij (erg) slecht weer bestaat de kans dat deuren toch dicht moeten om onveilige situaties in het stembureau te voorkomen. De drempelhulpen zijn in bestelling en worden vlak voor de verkiezingen geleverd en geplaatst, aldus de gemeente. 'De kans bestaat dat niet alle drempelhulpen passen/voldoen'.


Foto: Digitaal Dagblad